Logo Realitatea.md

În premieră, o dronă a salvat de la înec doi tineri. Cum s-a întâmplat (VIDEO)

19 Ianuarie 2018, 11:52 // Tech

Pe lângă obiecte de divertisment, dronele au fost definite de curând ca soluții pentru livrări. O nouă dronă se pare că a dobândit însă abilități de salvamar. Spre surprinderea celor care credeau că dronele fac mai mult rău decât bine, un nou program de drone cu rol de salvamar s-a reflectat deja în salvarea câtorva vieți. La ora actuală, întregul concept se află încâ la început, dar beneficiile au fost evidente din prima zi.

Foto: www.theverge.com

Nu s-a mai întâmplat până acum ca o dronă să fie folosită într-o situație de urgență, dar în Australia, doi adolescenți în vârstă de 15 și 17 ani au fost salvați de curând de la înec de către un astfel de gadget zburător. În mod evident, nu a fost vorba de o dronă obișnuită, notează Playtech.

În ziua în care s-a desfășurat evenimentul, salvamarii se aflau încă în faza de antrenament cu dronele salvamar. Abia începeau să înțeleagă cu ce se mănâncă, conform celor de la Interesting Engineering. Zburătoarele robotizate au fost achiziționate de curând ca parte a unui proiect de 16 milioane de dolari menit să micșoreze numărul atacurilor cu rechini. Proiectul a fost inițiat de guvernatorii provinciei New South Wales din Australia.

Este important de reținut că nu vorbim sub nici o formă de o dronă autonomă. Drona responsabilă de salvarea tinerilor a fost controlată de pe margine de către salvamari, în timp ce adolescenții au fost prinși între niște curenți foarte puternici. Conform spuselor lui Jai Sheridan, persoana din spatele dronei a fost foarte încântată de gradul de eficiență al dronei în localizarea înotătorilor la scurt timp după sesizarea inițială.

Întregul eveniment a durat aproximativ două minute, în contextul în care o operațiune tradițională de salvare s-ar fi reflectat în 3-4 minute în plus de operațiuni. Nici măcar cercetătorii care au inițiat proiectul nu au crezut că o dronă ar putea fi atât de eficientă în procesul de salvare. Inițial, au fost de părere că noile echipamente vor fi utilizat în principal pentru supravegherea rechinilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)