Logo Realitatea.md

În PREMIERĂ, Vladimir Voronin comentează declaraţiile simbolice de unire cu România semnate de câteva localităţi din R. Moldova (VIDEO)

08 Februarie 2018, 22:05 // Actualitate

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin critică declaraţiile simbolice semnate de câteva localităţi din Republica Moldova privind unirea cu România. În opinia politicianului, aceste declarații au un caracter antistatal și sunt semnate ”artificial”, ba chiar cu anumite ”interese”. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii ”Important” de la postul de televiziune TVC21. 

Embed:

În ultima perioadă, mai multe localităţi din Republica Moldova au semnat o declaraţie simbolică pentru unirea cu România. În acest context, Vladimir Voronin vede un pericol pentru statalitatea Republicii Moldova.  

”Este o eroare și demonstrează incapacitatea conducerii țării. Când ei nu știu cum să scoată țara din sărăcie, ei caută variante mai ieftine, mai simple. Că noi deodată o să ajungem în UE, că nivelul de trai o să fie ca în România, dar acolo fiecare al doilea cetățean trăiește în sărăcie. De ce să nu rezolvăm problemele pe care le avem? Noi suntem predispuși să ne dezvoltăm, avem capacități. Ce se caută diferite aiureli... unire, unire, unire. Se schimonosește istoria, se întoarce totul cu fundul în sus. Ce o să ne salveze pe noi această unire?”, a declarat Voronin.

Potrivit liderului PCRM, sondajele realizate în dreapta Prutului arată că un număr mic de cetățeni români își doresc ”Unirea”.

”Am văzut un sondaj făcut în România, care arată că doar 22 la sută dintre intervievați au spus că vor unirea cu Basarabia. Ei cred că dacă întorc acest pământ, o să fie stăpâni pe el. Ce o să facă Ghimpu? (…) Eu văd pericol pentru statalitatea R. Moldova. M-a întâlnit și cu unii ambasadori și ei tot nu susțin aceste lucruri. Iată Catalonia, a fost referendum, oamenii s-au expus, au vrut autonomie și unde au ajuns...”, a adăugat politicianul.

Potrivit lui Voronin, ”aceste declarații se fac artificial, cu interese, contra plată. Oamenii nu au ce face și se gândesc la Unire într-așa o sărăcie? Aici toți împreună, care se numesc guvernare, inventează ce vrei doar ca cetățenii să uite de miliardul furat și de sărăcie”.

Pe de altă parte, alte zeci de primării din țară au aprobat declarații de condamnare a unionismului și susținere a suveranității țării. La acest subiect, liderul PCRM a comentat: ”Acțiunile PSRM au ca scop ca să contrapună ceea ce fac ceilalți. Eu nu sunt de acord nici cu unii, nici cu alții. Țara noastră se numește Republica Moldova. Trebuie să ne unim pentru a ne dezvolta țara”.

Amintim că președintele Igor Dodon s-a arătat extem de revoltat de gestul mai multor consilieri locali, care au votat simbolic declarația de Unire cu România. Șeful statului a precizat că aceste acţiuni au un caracter antistatal, antipopular şi neconstituţional și a solicitat Guvernului, Parlamentului şi instituţiilor de resort, să ia atitudine faţă de „aceste fenomene distructive în cel mai scurt timp”. 

CITEȘTE ȘI:

Sunt 14 deja la număr! Cei de la Boghiceni, la fel, au semnat Declarația de Unire cu România

Deputat socialist: Alte 28 de primării au votat declarații de condamnare a unionismului

Unioniștii vs. Stataliștii! Dodon se laudă că peste 50 de primari au semnat declarații anti-unire: „Cu excepția câtorva rătăciți sau cumpărați cu bani...”

Dodon, înfuriat la culme. Șeful statului a emis o declarație cu privire la inițiativa mai multor primari de a se uni cu România

PL condamnă declarația lui Dodon de a trage la răspundere primarii locali ce au semnat formal Unirea: „Vom asigura asistența juridică tuturor...” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3940 -0.2212%
USD USD 16.6852 0.1314%
RUB RUB 0.2679 -0.1119%
RON RON 4.1634 -0.1966%
UAH UAH 0.6360 0.1102%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile