Logo Realitatea.md

În spatele hainelor cumpărate din piețele din Chișinău e o grupare criminală bine organizată! Capul grupării și 7 membri, reținuți (VIDEO)

06 Octombrie 2017, 10:30 // Societate

O bună parte dintre mărfurile care se vând în piețele din Chișinău sunt aduse prin contrabandă din Ucraina. În spatele acestei afaceri stă o grupare criminală bine organizată, care rulează zeci de milioane de lei. Organizatorul grupării criminale și șapte membri au fost reținuți de procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu angajații Serviciului Vamal și ai Serviciului de Informații și Securitate.

Foto simbol

Potrivit procurorilor, indivizii cumpărau marfa de la renumita piață Kilometrul 7 din orașul Odessa, Ucraina și o introduceau în Republica Moldova prin regiunea transnistreană, elucidând controlul vamal. Printre mărfuri erau haine, încălțăminte, covoare ș.a.

Grupul avea un grad sporit de organizare și securitate. Fiecare membru avea rolul său: unii cumpărau marfa, alții o transportau, alții o depozitau și o distribuiau în piețele din Chișinău. Mai mult, pentru a nu fi deconspirați, suspecții obișnuiau să schimbe câteva microbuze pe traseu. 

Foto: Serviciul Vamal

Gruparea a fost documentată timp de patru luni, iar la data de 30 septembrie 2017, câțiva suspecți au fost prinși în flagrant, în timp ce descărcau marfa la un depozit din capitală. Indivizii acționau noaptea în zilele de weekend. 

Ulterior, au fost efectuate 10 percheziții la depozite, dar și la domiciliile bănuiților, de unde oamenii legii au ridicat mărfuri în valoare de circa un milion de lei, 20 de telefoane mobile și mijloace de transport. 

Șapte membri au fost reținuți și organizatorul grupării, un tip cunoscut în mediul criminal, unde este numit „Sașa Țâganul”.

Potrivit procurorilor PC COCS, aceasta este ultima grupare specializată în asemenea activități, cu o asemenea ramificare, care a fost destructurată. Se presupune că suspecții erau ajutați și de anumite persoane cu funcții publice, care le erau complici. 

Se estimează că prejudiciul adus de această activitate statului se ridică la zeci de milioane de lei.

Suspecții sunt pe banca acuzaților, iar investigațiile în acest caz sunt în plină desfășurare. În cazul în care vor fi găsiți vinovați, ei riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 10 ani.

Potrivit Seviciului Vamal, de la începutul acestui an, subdiviziunile specializate în colaborare cu procurorii PCCOCS, au reușit destructurarea a 7 grupări infracționale care operau prin perimetrul transnistrean, fiind reținute bunuri de contrabandă în valoare totală de peste 10 mln lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7904 -0.0111%
USD USD 16.8264 0.0053%
RUB RUB 0.2562 1.5055%
RON RON 4.2465 -0.0447%
UAH UAH 0.5995 -0.0167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile