Logo Realitatea.md

În Suedia partenerii vor fi obligați prin lege să primească un consimțământ înainte de a face sex. Au început a apărea primele aplicații mobile

08 Februarie 2018, 22:57 // Life

Începând cu luna iulie a acestui an, în Suedia, partenerii vor fi obligați prin lege să primească un consimțământ unul de la altul înainte de a face sex. Aprobarea se va face fie oral, fie în scris. În acest context, dezvoltatorii de aplicații își propun să reglementeze relațiile intime prin intermediul tehnologiilor, scrie Bani.md.

Foto simbol: cdn.cnn.com

LegalFling este o aplicație olandeză, care creează un pseudo-contract , prin care te asiguri că partenerul este de acord să întrețină relații intime cu tine. Utilizatorul trimite o solicitare, iar după ce notificarea a fost primită, cel de-al doilea utilizator poate accepta sau refuza propunerea.

Dezvoltatorii dau asigurări că în cazul unui proces, investigația poate fi efectuată în baza acestor date însemnate prin intermediul aplicației.

De altfel, pe lângă manifestarea consimțământului cu referire la actul sexual, utilizatorii pot seta lista preferințelor sexuale, ceea ce sunt dispuși să facă și ce nu, utilizarea metodelor de contracepție, lexicul obscen și alte detalii.

Deși poate fi utilă pentru o aventură de o noapte, autorii aplicației spun că aceasta ar putea ajuta și relațiilor de lungă durată.

Într-o declarație oficială, firma olandeză spune că „sexul ar trebui să fie distractiv și sigur, dar în ziua de astăzi multe lucruri pot lua o întorsătură nedorită”.

Prin intermediul LegalFling se încheie un acord cu greutate juridică, astfel orice încălcare a acestuia este considerată infracțiune.      

Aplicația este concepută nu doar pentru a te proteja împotriva hărțuirii sexuale, ci și pentru a te proteja de o eventuală răzbunare a partenerului. După despărțire, adesea sunt încărcate în mediul online imagini și videoclipuri, iar victimele acestui tip de agresiune trebuie să solicite eliminarea fișierelor prin intermediul instanței. Uneori, daunele morale sunt ireversibile. Există cazuri când victimele au recurs la suicid.

Legal Fing nu este singura aplicație de acest gen.

SaSie este o aplicație prin care se poate încheia un contract electronic. Consimțământul este susținut de o semnătură digitală și fotografiile actelor de identitate. Documentul este trimis pe adresa de email a partenerilor sub forma unui fișier protejat cu parolă. Contractul poate fi, de asemenea, anulat. Aplicația este destinată în primul rând studenților din SUA, unde, potrivit statisticilor, fiecare a cincea fată suferă de violență sexuală.

Pentru cei care nu au încredere în semnăturile electronice, există aplicația WeConsent: aici consimțământul este înregistrat în format video. Fiecare parte își fixează poziția pe telefonul cu cameră, apoi aceste videoclipuri sunt codificate și stocate pe serverul aplicației, unde organele de stat pot avea acces, în caz de necesitate.

Un serviciu similar - Yes to Sex, folosește drept probă a consimțământului – mesaje audio.  Părțile au 25 de secunde pentru a-și confirma dorința, capacitatea și consimțământul față de relație. Ca bonus, puteți specifica în ce stare sunteți. Înregistrarea este salvată pe server împreună cu data și locația. Aceasta poate fi accesată de către instanță.

Criticii acestor servicii notează: contractele digitale, sub orice formă, nu garantează că consimțământul nu a fost dat prin amenințări. Utilizatorii mai romantici se plâng că astfel de aplicații ucid pasiunea. Pe de altă parte, atunci când ajungi în instanță, nu prea îți aduci aminte de dragoste.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5415 -1.5419%
USD USD 16.6347 -0.4703%
RUB RUB 0.2937 -0.8775%
RON RON 4.4056 -1.5662%
UAH UAH 0.6142 -0.8715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)