Logo Realitatea.md

Încă o inițiativă legislativă de la Dodon. S-a apucat de elaborat legi pentru a reforma AȘM, după reforma făcută de democrați

11 Septembrie 2019, 14:18 // Politica

Șeful statului, Igor Dodon, va lansa încă o inițiativă legislativă, care va avea drept scop redresarea situației din domeniul științifico-academic.

Într-o postare pe Facebook, Dodon menționează că a avut o întrevedere cu președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Ion Tighineanu, academicienii Teodor Furdui, Alexandru Roșca, Constantin Gaindric și Eva Gudumac, unde au discutat despre problemele ce au apărut în cadrul instituției, inclusiv după reformarea acesteia în 2017.

„În cursul dialogului am abordat diverse subiecte legate de activitatea mediului academic din țara noastră care, în urma reformei implementată în anul 2017 de conducerea precedentă, se confruntă cu multiple probleme.

Pornind de la situația precară în care se află știința și în urma discuțiilor cu academicienii, am decis să lansez o inițiativă legislativă care are drept scop redresarea situației din domeniul respectiv prin asigurarea unei finanțări instituționale a organizațiilor din domeniu, readucerea în structura Academiei de Științe a Moldovei a centrelor de cercetare, acordarea AȘM a unor pîrghii care să-i permită realizarea deplină a atribuțiilor ce-i revin, modificarea organigramei Academiei în vederea sporirii transparenței procesului decizional, ș.a”, a scris Dodon pe Facebook.

Realitatea.md amintește că, la 10 iulie, 2017, Cabinetul de miniștri de atunci (PDM) a aprobat un proiect de reformare a domeniului cercetării și educației. Principalele prevederi ale proiectului țineau de crearea unei noi agenții, care va verifica nivelul calității cercetări și educației, dar și faptul că Liceul și Universitatea Academiei de Științe vor fi scoase din subordinea instituției.

Documentul mai prevedea ca, domeniul cercetării să fie preluat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

De menționat că, astăzi, Igor Dodon a mai anunțat că a înaintat două inițiative legislative ce țin de domeniul protecției sociale a populației.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1655 -0.3240%
USD USD 17.6844 -0.1130%
RUB RUB 0.2783 0.0719%
RON RON 4.0185 -0.4188%
UAH UAH 0.7227 -0.1382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile