Logo Realitatea.md

Încă o locuință protejată a fost inaugurată astăzi în r. Drochia. Aici vor locui 6 beneficiari ai Internatului Psihoneurologic din Bădiceni

12 Decembrie 2017, 23:39 // Societate

Șase beneficiari ai Internatului Psihoneurologic din Bădiceni vor avea, de azi, casa lor, vor fi parte a societății și avea acces la aceleași servicii în comunitate ca toți ceilalți. Locuința protejată, inaugurată azi, se află în comuna Zgurița, raionul Drochia. 

Locatarii vor beneficia de suportul a doi asistenți sociali care îi vor ajuta să obţină cât mai multă independenţă şi să-şi dezvolte abilități și propriul potențial cât mai rapid. Echipa de suport va implica locatarii casei în activităţi de menaj, vocaţionale, recreative, în stabilirea unor relaţii sociale – pentru a le facilita incluziunea în comunitate.

Beneficiarii au fost selectați în funcție de dorinţa şi acordul de a fi plasați în comunitate, posesia unor abilităţi elementare de independenţă, capacitatea acestora de a efectua activităţi minime de autoîngrijire, de a învăța și de a depune efort pentru integrarea în comunitate.

„Este momentul când societatea trebuie să fie solidară, să accepte persoanele cu dizabilități să fie parte activă în viața socială, ei au acest drept și noi trebuie să-l valorificăm” a menționt secretarul de stat Viorica Dumbrăveanu.

Serviciul social din com. Zgurița, r. Drochia a fost creat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, din mijloacele financiare ale Internatului Psihoneurologic din com.Bădiceni.

Anterior, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a mai deschis două case comunitare în s. Zgurița, raionul Drochia, pentru 12 persoane cu dizabilități, dezinstituționalizate de la Internatul psihoneurologic din Bădiceni.

Foto: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5491 0.7810%
USD USD 17.2140 0.2837%
RUB RUB 0.2679 2.1739%
RON RON 4.1133 1.0316%
UAH UAH 0.6345 -0.8129%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile