Logo Realitatea.md

Încă un caz de electrocutare, la Vulcănești! Șoferul unui camion a murit în urma unei manevre fatale

10 August 2017, 13:18 // Societate

Încă un caz de electrocutare, produs la finele lunii iulie, în Vulcănești. Un bărbat de 42 de ani, șoferul unui camion, s-a electrocutat mortal, în timpul unei manevre greșite. Acesta a declanșat mecanismul de ridicare a caroseriei camionului, fără a ţine cont de prezenta liniei electrice deasupra vehiculului.

Foto simbol: botosaneanul.ro

„Incidentul a avut loc la data de 22 iulie, aproximativ la ora 10.30. Un camion de marca MAN a oprit din cauza unei pane de cauciuc pe acostamentul drumului, practic sub conductoarele unei linii electrice aeriene (LEA) de 35 kV. Pentru a scoate roata de rezervă şoferul, a declanşat mecanismul de ridicare a caroseriei fără a ţine cont de prezenta liniei electrice deasupra camionului şi de riscul evident de atingere a conductoarelor. Observând la un moment dat apariţia arcului electric, format în rezultatul contactului caroseriei metalice cu conductorul aflat sub tensiune, victima a încercat să coboare caroseria, însă, în momentul atingerii sale de basculantă, a fost electrocutată mortal”, spun reprezentanții Gas Natural Fenosa. 

Incidentul a avut loc sub ochii unui coleg al victimei, care a venit la faţa locului pentru a-l ajuta să înlocuiască roata defectă. El a și anunțat salvatorii și angajații comaoniei furnizoare de energie electrică.

„Imediat după recepţionarea avizului respectiv, LEA-35 kV a fost deconectată şi la locul producerii accidentului s-a deplasat o formaţiune de intervenţie operativă şi o brigadă a Serviciului Linii de tensiune înaltă, pentru clarificarea situaţiei. În urma examinării circumstanţelor s-a stabilit, că accidentul s-a produs în urma nerespectării distanţei admisibile de apropiere de părţile conductoare ale LEA aflate sub tensiune”, menționează reprezentanții companiei Gas Natural Fenosa.

În acest context, furnizorul de energie electrică atrage atenţia agenţilor economici şi a populaţiei asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate a persoanelor în apropierea instalaţiilor electrice şi privind neadmiterea efectuării oricăror lucrări în zona de protecţie a reţelelor electrice, fără o evaluare minuţioasă a  potenţialelor riscuri, iar în funcţie de specificul sau complexitatea acestora, fără o coordonare prealabilă cu întreprinderea electrică. 

„Amintim în acest context principalele reguli de securitate electrică:

  • respectaţi distanţele de securitate în raport cu instalaţiile electrice;
  • nu interveniţi în nici un mod în instalaţiile electrice;
  • nu vă urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene, pe diferite construcţii sau pe copacii  din apropierea instalaţiilor, ce se află sub tensiune;
  • reţineţi faptul, că electrocutarea poate fi produsă nu doar prin atingerea firelor electrice, dar chiar la o distanta de un metru de la firele sub tensiune;
  • nu încercaţi să efectuaţi conectări neregulamentare direct la instalaţiile electrice;
  • nu atingeţi conductoarele ce atârnă suspect sau se află accidental la sol în apropierea instalaţiilor electrice, în special după ploi sau vânturi puternice;
  • fiţi precauţi când este vorba despre energia electrică”.

Menționăm că, la finele lunii iulie, a mai avut loc un caz de electrocutare morlată, într-un sat din raionul Cimișlia. Atunci o femeie de 55 de ani, a fost electrocutată mortal cu un conductor electric doborât în urma unei furtuni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7556 -0.7503%
USD USD 17.6425 -0.0929%
RUB RUB 0.2942 0.4781%
RON RON 4.4747 -0.8574%
UAH UAH 0.6663 -0.0300%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile