Logo Realitatea.md

Încă un pas spre vânzarea celor 41% din acțiunile MAIB. Statul a semnat un antecontract cu investitorii străini (VIDEO)

22 Iunie 2018, 14:04 // Economie

Guvernul Republicii Moldova a semnat astăzi Antecontractul privind procurarea acțiunilor nou emise ale băncii de importanță sistemică Moldova-AgroindBank S.A. Asta după ce Consorțiumul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) s-a arătat interesat să cumpere cele 41% de acțiuni din MAIB.

Reprezentantul consorțiului (BERD) Henry Russell a felicitat autoritățile moldovenești pentru efortul depus pentru curățarea sistemului bancar: „S-au făcut multe în acest sens. În decembrie s-a adoptat un mecanism care permite blocarea acționarilor netransparenți. BERD ajută RM în acținile respective”.

Reprezentantul consorțiului a menționat că investitorii vor veni în cadrul MAIB-ului cu o nouă disciplină, cu noi tehnologii, lucruri noi care vor face ca banca să-și mențină poziția de lider și sp crească. Henry Russell a amintit și despre achiziția din luna ianuarie făcută de Banca Transilvania în Victoriabank, informează Bani.md.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ion Sturzu a declarat în cadrul evenimentului că semnarea acestui antecontract și interesul consorțiului de a cumpăra acțiunile MAIB este un semnal pentru alți investitori care ar putea să le urmeze calea. 

Acești investitorii vin în cea mai mare bancă din țară- MAIB. Avem mari aștepări. Așteptăm să vină cu niște politici și practici internaționale bune și calitative, așteptăm să contribuie ca guvernarea corporativă în această bancă să fie și mai performantă și mai calitativă, și nu în ultimul rând, așteptăm să vină cu investiții în domeniul tehnologiilor informaționale, care, spre marele nostru regret, încă este un sector unde este nevoie de investiții mari. Așteptarea noastră este că acești investitori vor veni cu produse calitative și atractive pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat viceguvernatorul Ion Sturzu.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a apreciat efortul investitorilor pentru susținerea în promovarea reformelor în țara noastră și în mod deosebit în fortificarea sectorului bancar.

Eu cred în sustenabilitatea sectorului bancar si cred că evenimentul de astăzi va avea un impact pozitiv imediat asupra economiei naționale. Cu acționari mari, de calitate, băncile trebuie să-și reia pe deplin funcția de intermediere financiară. Asta înseamnă că ele trebuie să acorde credite pentru creșterea și modernizarea economică, proiecte și investiții noi, crearea locurilor de muncă și bunăstarea populației. Acesta este scopul nostru”, a declarat Chiril Gaburici.

VEZI ȘI:

Statul va cumpăra pachetul de acțiuni de la MAIB, pentru a-l scoate ulterior la licitație

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 -0.4999%
USD USD 17.1322 0.0041%
RUB RUB 0.2559 -1.8788%
RON RON 4.0703 -0.4963%
UAH UAH 0.6291 -0.4904%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile