{* *}
Logo Realitatea.md

Indicatorii de performanță pe care trebuie să-i prezinte medicii de familie au fost reduși de la 19 la 6

17 Aprilie 2018, 15:25 // Societate

Medicii de familie nu vor mai trebui să prezinte rapoarte în funcție de 19 indicatori de performanță. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), numărul indicatorilor a fost redus până la șase.

Foto simbol

„Medicii de familie vor îndeplini mai puține formulare, decât în prezent, ceea ce va contribui la utilizarea mai rațională a timpului planificat pentru consultație, la îmbunătățirea comunicării medic – pacient, la asigurarea unui acces echitabil şi la sporirea eficienţei şi calităţii serviciilor medicale prestate pacienților”, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.

Astfel, instituțiile medicale primare, vor trebui să prezinte, trimestrial, îndeplinirea indicatorilor de performanță la următoarele categorii:

1. Prevenirea, depistarea precoce și supravegherea maladiilor cardiovasculare;

2. Prevenirea, depistarea precoce și supravegherea maladiilor Diabetului zaharat;

3. Prevenirea, depistarea precoce a stărilor precanceroase și a cancerului;

4. Tuberculoză;

5. Gravide;

6. Copiii.

Prin introducerea indicatorilor pentru performanţă în asistenţa medicală primară, Ministerul urmăreşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale prestate, depistarea precoce a maladiilor, şcolarizarea şi supravegherea adecvată a pacienţilor cu maladii cronice în condiţii de ambulator.

„Realizarea acestui deziderat crește performanța sistemului de sănătate și are impact pozitiv la nivel de societate prin reducerea mortalității evitabile, dizabilității și scăderea pe termen lung a costurilor în asistența medicală secundară și terțiară”, se menționează într-un comunicat de la MSMPS

Plata cu caracter stimulator pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță constituie cel puțin 15% din salariul de bază al lucrătorului medical și se alocă în funcție de indicatorii realizați.

Potrivit Ministerului Sănătății, activitățile de debirocratizare a activității medicului de familie vor continua prin implementarea fișei medicale electronice și a certificatului de concediu medical electronic etc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.7993 0.0266%
USD USD 16.6137 0.5922%
RUB RUB 0.2477 2.2286%
RON RON 4.0395 0.1438%
UAH UAH 0.6045 0.0662%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile