Logo Realitatea.md

Inițiativă în Parlament. Schimbul de date electronice între instituții ar putea fi reglementat prin lege (VIDEO)

14 Februarie 2018, 13:55 // Politica

Raporturile ce apar în procesul schimbului de date între sistemele informaţionale deţinute de autorităţile şi instituţiile publice, autorităţile administrative autonome şi alte organizaţii ar putea fi reglementate prin lege. Comisia juridică, numiri și imunități a examinat și avizat, în ședința de astăzi, proiectul de lege cu privire la schimbul de date și de interoperabilitate.

Potrivit proiectului, scopul acestuia este de a facilita şi eficientiza interoperabilitatea şi schimbul de date în cadrul sectorului public, precum şi între sectorul public şi cel privat în vederea creşterii calităţii serviciilor publice prestate, creării noilor servicii publice electronice, precum şi asigurării securităţii informaţionale.

Astfel, instituțiile publice vor utiliza datele care au fost deja înregistrate în sistemele informatice ale autorităţilor publice și în acest mod va creşte accesibilitatea, eficienţa şi calitatea serviciilor publice, precum și va fi exclusă necesitatea de a solicita suplimentar de la cetățeni și mediul de afaceri certificate, rapoarte etc.

Elementele inovative ale proiectului presupun schimbul de date între instituţii exclusiv prin intermediul platformei de interoperabilitate. De asemenea, este prevăzută gratuitatea schimbului de date între autorităţile publice și excluderea circulaţiei pe hârtie a documentelor.

Totodată, proiectul instituie Catalogul semantic în calitate de sursă de active semantice şi de seturi de date pentru a fi utilizate la schimbul de date. Se propune crearea sau delegarea în competenţa unei autorităţi deja existente a unei autorităţi care va decide şi monitoriza asupra îndeplinirii tuturor condiţiilor privind conectarea la platforma de interoperabilitate şi autorizarea schimbului de date, inclusiv prin verificarea competenţelor, mandatului legal al acesteia şi scopului utilizării.

Proiectul urmează a fi examinat și dezbătut în plenul Parlamentului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile