Logo Realitatea.md

InnoVoter. A fost lansat primul laborator de creație în domeniul electoral. Șase echipe de tineri sunt antrenate în proces (FOTO/VIDEO)

14 Septembrie 2018, 16:56 // Politica

Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat astăzi primul laborator de creație în domeniul electoral „InnoVoter”, care are loc în cadrul Centrului de Excelență TIC „Tekwill”, unde mai mulți tineri vor prezenta prin intermediul tehnologiilor digitale mersul unui scrutin electoral.

Foto: cec.md

Mai exact, este vorba de 30 de tinere, care vor fi repartizați în șase echipe, iar timp de trei zile vor elabora cele mai faine, simple și atractive metode de prezentare a desfășurării alegerilor și rezultatele preliminare în timp real a acestora.

Ulterior, duminică, 16 septembrie, vor prezenta prototipurile juriului. Acesta va avea sarcina de a selecta trei dintre proiectele participante, care vor fi declarate câștigătoare și vor fi premiate de către organizatorii evenimentului.

„Evenimentul a fost organizat pentru că este nevoie de soluții noi, creative și inovative pentru vizualizarea grafică, în timp real, a datelor din ziua alegerilor. Astfel, CEC, cu suportul partenerilor de la USAID, Ambasada Marii Britanii și a Ambasadei Olandei, și-au propus să colecteze mai multe idei pentru ca aceste soluții să fie găsite, prin intermediul tinerilor profesioniști și entuziaști. Echipa câștigătoare nu doar că va pleca acasă cu un premiu, dar va fi însoțită și de puternicul sentiment că a contribuit la consolidarea proceselor democratice din țara în care trăiesc. În continuare CEC, cu suportul PNUD, va dezvolta idea câștigătoare și o va utiliza în ziua desfășurării alegerilor”, a spus reprezentantul rezident adjunct al PNUD Moldova, Stefan Liller, în cadrul evenimentului de lansare.

La rândul ei, președintele CEC, Alina Russu, a menționat că „acest eveniment va aduce rezultatele așteptate și va ajuta în realizarea obiectivului de reflectare în timp real al mersului votării și prezentării rezultatelor scrutinului. „În Republica Moldova avem foarte mulți tineri talentați, iar asemenea activități se desfășoară pentru prima dată la noi în țară. Percepția credibilității alegerilor depinde în mare parte de cât de operativ, deschis și transparent sunt organizate și reflectate alegerile”, a afirmat Russu.

InnoVoter reprezintă o competiție de idei a developerilor și designerilor din Republica Moldova. Așa cum în cadrul noului sistem electoral, fiecare alegător va alege nu doar partidul/blocul electoral într-o circumscripției națională, dar vor vota și deputatul în cadrul uneia din  cele 51 de circumscripții uninominale create, prezentarea vizuală, în timp real, al mersului votării și, ulterior, a rezultatelor parțiale, devine mai complexă, iar aceste reflectări în timp real ar putea influiența asupra înțelegerii întregului proces.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile