Logo Realitatea.md

CAMERA ASCUNSĂ! Fiscul, implicat în scandalul afacerii cu terenuri a nepotului multimilionar al lui Vlad Filat

13 August 2014, 13:00 // Economie

Noi dezvăluiri legate de scandalul în care este implicat nepotul multimilionar al fostului premier Vlad Filat, Vladimir Rusu, scot la iveală informații care arată că Inspectoratul Fiscal de Stat este din nou implicat într-o afacere dubioasă legată de numele liderului PLDM. O spun chiar oamenii din raionul Anenii Noi, care au sunat în redacția Realitatea TV după ce a fost difuzat reportajul despre compania "Caravita Co" SRL, condusă de Vladimir Rusu. Proprietarii loturilor de pământ din Anenii Noi susțin că sunt contactați de către reprezentanții Fiscului și sunt întrebați dacă vor să-și vândă pământurile sau să le dea în arendă, asta deși instituția nu are nicio atribuție legală în acest domeniu.

Colaj: Realitatea.md

Oamenii spun că este vorba despre angajați influenți din instituțiile de stat și că se tem să depună plângeri împotriva lor sau să vorbească deschis, din cauza că ar putea fi persecutați.

"Sunt din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. Am pământ în proprietatea mea și ceva timp în urmă am fost sunat de către Inspectoratul Fiscal din raionul Anenii Noi. Am fost întrebat dacă cultiv ceva pe acest pământ sau stă în paragină. Și dacă aș vrea să-l vând sau să-l dau în arendă", a declarat un bărbat.

Ca să verificăm informația am fost și la Fiscul din Anenii Noi. Angajații cunosc foarte bine situația și ne-au explicat chiar cu cine ar trebui să vorbim dacă vrem să vindem un lot de pământ, adică s-au comportant ca agenți imobiliari veritabili, nu ca funcționari ai Fiscului: "Aaa! Caravita.. Pirojcov e Caravita. Igor acela... Oleg acela. La Banca de Economii lasă să se ducă. Ştiţi unde e Banca de Economii? Pe partea ceea unde este bar. Alături este o ușă cafenie. Și acolo sunt acei de la Caravita de care spuneți. Acolo au contabilitatea. Acolo este un băiat așa înalt Oleg, de el întrebați...".

Oamenii din localitate ne-au explicat cu lux de amănunte tot ce știu despre afacerea fostului premier cu loturile de pământ din zonă, dar și despre modul în care apropiații lui Filat încearcă să intre ilegal în posesia pământurilor, folosind în acest scop două instituții importante ale PLDM, Ministerul Agriculturii și Inspectoratul Fiscal de Stat.

"Aici este un om Pirojcov, care se ocupă cu pământurile. Filat a cumpărat toată Zolotievca. Să vezi acolo ce frumusețe, parcă e în rai. El a cumpărat toate pământurile în partea asta spre Căușeni. A pus livezi, oamenii lucrează, le dă câte 170 de lei pe zi. El acuma vrea să cumpere la Todirești, lângă traseu, toate pământurile le cumpără acum el", ne-a declarat o femeie.

După ce am trecut cu o cameră ascunsă pe la Inspectoratul Fiscal, am încercat să vorbim cu reprezentanții instituției despre acțiunile pe care le întreprind, în comun cu firma "Caravita". Angajații nu au mai fost însă la fel de deschiși cu noi în discuția oficială, în fața camerei de luat vederi, și au negat orice implicare a Fiscului în afacerea cu terenuri.

"Noi nu interogăm oamenii. Noi avem tot dreptul la accesul la informație și dacă este nevoie să facem inventarierea, desigur că o facem. O facem prin primărie. Eu vreau să vă spun un lucru, agentul economic nu demult a venit la noi la Anenii Noi, la moment noi nu avem probleme cu agentul dat. El se ocupă cu agricultura, achită impozite conform calculelor. Despre cât achită nu intrăm în discuție, este confidențial. A venit în localitate de vreo lună. E un agent economic foarte mare, noi sântem foarte bucuroși că a venit la noi în Aneni așa agent mare", a declarat Liliana Păduraru, șef adjunct Inspectoratul Fiscal Anenii Noi.

Informațiile oferite de șeful adjunct al Fiscului se bat însă cap în cap cu realitatea. Păduraru susține că firma "Caravita" își desfășoară activitatea de o lună, deși aceasta a fost înregistrată în Anenii noi, încă din septembrie 2011 (vezi mai jos documentul). Reprezentantii Fiscului nu au putut să ne explice nici de ce angajații instituției oferă servicii de tip imobiliar firmei ce-i aparține nepotului lui Vlad Filat.

Nu este pentru prima dată când Inspectoratul Fiscal este acuzat că defașoară activități în interesul politic sau de afaceri al liderului PLDM sau a apropiaților săi. Acum un an, atât șeful Serviciului Fiscal de Stat Nicolae Vicol, cât și fostul premier Vlad Filat au fost implicați într-un scandal legat de interceptări telefonice și trafic de influență. Vicol a fost reţinut atunci de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie sub acuzaţiile de corupere, abuz în serviciu şi interceptare ilegală a convorbirilor telefonice.Subiectul afacerilor cu terenuri ale nepotului lui Vlad Filat, Vladimir Rusu, un tânar de doar 26 de ani, ajuns multimilionar peste noapte, a devenit cunoscut după ce mai mulţi proprietari de terenuri s-au plâns că acesta a obţinut într-un timp record‎ subvenţii de la Ministerul Agriculturii, în timp ce ei stau la coadă de mai mult timp. Mai mult, unii agricultori spun că Rusu şi Filat ar fi înfiinţat mai multe firme fantomă, prin care să poată lua incorect subvenţii de la stat, cunoscut fiind faptul că există o limitare a subvenţiilor pentru o singură firmă. De asemenea, aceştia îl acuză pe Vladimir Rusu şi oamenii lui că ar încerca să-i deposedeze de terenuri prin metode ilegale şi au amenințat că vor face publice detalii despre aceste acţiuni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 0.0000%
USD USD 16.7700 0.0000%
RUB RUB 0.2176 0.0000%
RON RON 4.0054 0.0000%
UAH UAH 0.5935 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile