Logo Realitatea.md

Instanța de apel a anunțat reluarea examinării cauzei! Chirtoacă: „Trebuia să fiu, astăzi, liber în fața voastră” (VIDEO)

21 Septembrie 2017, 17:17 // Societate

Astăzi, 21 septembrie, magistrații Curții de Apel Chișinău urmau să decidă în legătură cu legalitatea prelungirii mandatului de arest la domiciliu al primarului general suspendat, Dorin Chirtoacă, însă au decis reluarea examinării cauzei, fiind stabilită o nouă ședință în acest sens pe data de 25 septembrie.

Potrivit apărării, Dorin Chirtoacă ar fi trebuit astăzi să fie eliberat din arest odată ce dosarul cu probe ar fi lipsit de pe masa magistraților, decizia de reluare a examinării cauzei fiind una ilegală. „Apărarea a invocat faptul că în lipsa dosarului s-a dispus examinarea recursurilor depuse, iar în acest context legea obligă instanțele să elibereze persoana care este menținută în arest. Decizia de astăzi confirmă ilegalitatea, instanța de apel anunțând reluarea dosarul, ceea ce denotă o atitudine parțială față de acuzatorul de stat”, a declarat avocata Tatiana Iovu.

„La aproape patru luni de la reținere, acest caz a fost judecat în lipsa materialelor cauzei penale. Aici niciodată nu a fost prezent dosarul. Nu are dreptul instanța să se pronunțe fără să aibă dosarul propriu-zis. Trebuia să fiu, astăzi, liber în fața voastră. Nu s-a făcut decât să fie favorizată partea acuzării. Rezultă că activitatea sa nu este deloc impecabilă, pentru că materialele ar fi fost aici și nu ar fi avut nevoie de un nou termen. Cert este că motive pentru a fi în arest nu sunt. Dosarul în general ar fi trebuit să fie clasat, pentru că nu sunt niciun fel de probe”, a adăugat Dorin Chirtoacă.

În același timp, procurorul de caz, Dumitru Robu, susține că este acuzat fără motiv. „Sunt niște acuzații neîntemeiate. În instanța de recurs se prezintă doar probele, nicidecum dosarul. Reiterez: în instanța de recurs nu se examinează fondul cauzei penale, ci doar legalitatea. Urmează judecătorii să se expună din ce cauză au luat o asemenea decizie”, a punctat acesta.

Realitatea.md amintește că, actualmente, Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu. Acesta este vizat în dosarul „parcărilor cu plată din Chișinău”, fiind suspectat de acte de corupere pasivă și trafic de influenţă, unde figurează mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Capitalei, precum Nistor Grozavu, cercetat în stare de libertate, și Igor Gamrețchi, condamnat deja pe această cauză la doi ani de închisoare cu suspendare.

La 28 iulie, a fost suspendat din funcția de primar general al Capitalei, în urma unui demers al procurorilor anticorupție, funcția fiind preluată de viceprimarul Nistor Grozavu.

Mai târziu, la începutul lunii septembrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că Dorin Chirtoacă este cercetat penal într-o nouă cauză penală, în care este suspectat deja de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5415 -1.5419%
USD USD 16.6347 -0.4703%
RUB RUB 0.2937 -0.8775%
RON RON 4.4056 -1.5662%
UAH UAH 0.6142 -0.8715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)