Logo Realitatea.md

Instanța de la Moscova a pus sechestru pe conturile Carinei Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj

08 Noiembrie 2018, 09:45 // În lume

Curtea de la Lefortvo, Moscova, a pus sechestru pe conturile bancare ale Carinei Țurcan, fosta membră a consiliului de administrație al Inter RAO, care se află în arest preventiv, fiind acuzată de spionaj.

„Instanța a examinat și a admis trei demersuri referitoare la punere sub sechestru a proprietăților inculpatei Țurcan, inclusiv pe conturile bancare din diverse bănci”, a confirmat Ekaterina Krasnova, purtătoarea de cuvânt a Curții de la Lefortvo, pentru Ria.ru.

Anterior, presa rusă a scris cu referire la avocatul Carinei Țurcan că ea este învinuită de transmiterea datelor despre companii de energie din Federația Rusă către serviciul de informații din Republica Moldova. În fapt, inculpata ar fi devenit agent sub acoperire al Republicii Moldova din luna august 2004.

În aprilie 2015, ea a primit versiunea electronică a proiectului Ministerului de Energie despre anumite aspecte privind acțiunile companiilor de energie rusești la nivel de cooperare internațională. În septembrie 2015, Carina Țurcan ar fi transmis acest document serviciilor speciale din Republica Moldova. Deocamdată, nu se cunoaște cum a avut loc întrevederea.

Potrivit sursei, specialiști, printre care și din cadrul Serviciului Federal al Rusiei (FSB), au ajuns la concluzia că informațiile din documentul cu pricina reprezintă un secret de stat. Carina Țurcan se declară nevinovată.

Dosarul său are grif secret. Tot presa rusă a scris că inculpata a participat la procesul de muncă privind furnizarea energie electrice din Rusia în Ucraina și din Ucraina în Crimeea în perioada 2014-2015. Ea mai este acuzată și că a transmis informații României, țara membră a NATO, despre aceasta.

Carina Țurcan este originară din Republica Moldova. Ea a fost arestată pe data de 19 iunie 2018. Acțiunile de spionaj se pedepsesc în Federația Rusă cu închisoare pe un termen de până la 20 de ani. 

CITEȘTE ȘI:

Termocentrala de la Cuciurgan, cuvânt-cheie în dosarul „Țurcan”. Au apărut noi scurgeri de informații!

Carina Țurcan, acuzată de spionaj în Rusia, despre momentul reținerii și condițiile de detenție: „Nimeni nu-mi spune ce informație și cui i-am transmis!”

Citeste tot despre: Carina Țurcan, conturi, moscova, sechestru
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile