Logo Realitatea.md

Instituție model! Spitalul raional Șoldănești, dotat cu tehnică modernă, care ajută la efectuarea investigațiilor medicale complexe (VIDEO)

14 August 2015, 19:55 // Societate
În ultimii trei ani, în Spitalul raional Şoldăneşti au fost investite aproape 4 milioane de lei și acesta poate concura de azi înainte cu orice altă instituţie din domeniu, din Chișinău. Veaceslav Palii, medicul şef al spitalului este mândru de echipamentele pe care le deţine. Acum, pacienţii nu mai sunt nevoiţi să meargă la sute de kilometri pentru o investigație.

Prin intermediul mai multor proiecte, administraţia instituţiei a procurat echipament medical performant.

”Am câștigat un proiect la guvernul Japoniei, în sumă de 96 de mii de dolari, în urma căruia s-a procurat tehnică performantă, ca aparat UZI - de un milion 28 de mii, un monitor de monitorizarea pacienților - de 58 de mii, vintilator pulmonar - de 300 mii lei. Adică, în total aproape două milioane de lei. Datorită faptului că lansarea a avut loc în martie la guvernul Japoniei, banii au fost transferați spitalului și faptul că s-au ridicat cursul valutar, am avut câștig undeva 19 mii de lei. În rezultat, săptămâna trecută am petrecut o licitație pentru procurarea a încă a patru aparate electrocardiograf, liniomat, pluxoximet, aspirator chirurgical”, declară medicul-șef, Veaceslav Palii.

Ultima inovaţie este şi aparatul de ultrasonografie în format 4D, scrie impulstv.com. Potrivit specialiştilor, noul aparat oferă mai multe informaţii despre organele abdominale. Graţie formatului 2D şi 4D, medicul vede toate modificările glandei mamare, organelor abdominale şi ale sistemului muscular, a glandei tiroide şi chiar a vaselor sangvine.

Pacienţii spun că sunt bucuroşi că nu vor trebui să mai meargă tocmai la Chişinău pentru investigaţii dopler. Astfel, ei economisesc timp şi bani.

Şi asta nu este tot. Veaceaslav Palii a precizat că pentru informaţii imagistice mai precise au comandat deja alte instrumente performante. În ansamblu, în ultimii trei ani, în spitalul raional din Şoldăneşti au fost investite aproape 4 milioane de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3893 -0.9041%
USD USD 17.6107 -0.6746%
RUB RUB 0.2804 -2.2997%
RON RON 4.0581 -0.8696%
UAH UAH 0.7152 -1.4876%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile