Logo Realitatea.md

Instituțiile de stat ar putea primi bani suplimentari pentru colaborarea cu ONG-urile! Inițiativa a fost înaintată de Pavel Filip (VIDEO)

26 Septembrie 2017, 14:29 // Economie

Premierul Pavel Filip a propus astăzi colegilor săi de partid o inițiativă prin care să fie alocat un buget suplimentar pentru instituțiile de stat care vor colabora cu organizațiile non-guvernamentale (ONG) în procesul de elaborare a politicilor.

„Foarte multe ONG-uri se lase atrase în procesul politic, dar ar trebui mai mult să se implice în procesele de monitorizare, evaluare, cercetare a politicilor pe care le elaborează instituțiile statului. Îmi doresc ca acest lucru să se întâmple și ONG-urile să fie mai aproape de instituțiile statului, de către cei care elaborează politici și chiar să fie partea a acestui proces chiar la faza inițială.

De aceea, le-am propus spre examinare colegilor de partid o inițiativă de acordare a unui buget special al instituțiilor statului care va fi folosit pentru relațiile cu ONG-urile. Acest lucru trebuie să fie transparent. Și atunci când este vorba de inițierea unui document de politici, să se desfășoare un concurs pentru a selecta ONG-urile care sunt cele mai indicate pentru un domeniu sau altul și de comun cu ei să se lucreze asupra elaborării politicilor sau să asigure procesul de monitorizare”, a declarat Filip.

Totodată, premierul a propus și o altă inițiativă colegilor din PDM de a examina subiectele ce țin de debirocratizarea activității ONG-urilor.

„Voi avea o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Național pentru Participare ca să vedem și alte bariere cu care se confruntă și de comun acord să definitivăm această inițiativă. Vrem ca în perioada următoare să venim cu îmbunătățirea privind reducerea termenului de înregistrare ale Asociațiilor Obștești de la 30 zile la 10 zile sau extinderea timpului de pregătire a actelor pentru aplicare în privința înregistrării sau introducerea modificărilor de înregistrare de la 30 de zile până la 3 luni; excluderea obligativității achitării cotizațiilor de către membrii Asociațiilor Obștești; eliminarea restricțiilor teritoriale ale Asociațiilor Obștești; permiterea utilizării denumirilor străine, etc. Chiar în această săptămână vom iniția aceste discuții.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4316 -0.9266%
USD USD 17.3730 -0.3710%
RUB RUB 0.3029 0.1985%
RON RON 4.4607 -0.7940%
UAH UAH 0.6558 -0.1370%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile