Logo Realitatea.md

Internet și convorbiri ca acasă! De astăzi, sunt ELIMINATE tarifele de roaming în UE

15 Iunie 2017, 15:22 // Tech

De astăzi, 15 iunie, dispar "tarifele de roaming" în Uniunea Europeană. Astfel, cei care călătoresc în țările din UE, plătesc la fel ca în țară pentru apelurile efectuate, pentru mesajele trimise sau pentru că folosesc internetul pe telefonul mobil. 


Foto: caleaeuropeană.ro

Mai exact, apelurile și SMS-urile trimise în roaming, către orice destinație în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, se scad din minutele și SMS-urile naționale incluse, potrivit TVR. După ce le-ați terminat se aplică tarifele de acasă, în afara propriei rețele de telefonie mobilă. Apelurile și mesajele primite în roaming, în Uniunea Europeană, sunt gratuite.

Aceeași regulă se aplică și la datele de internet. Cu o excepție: în cazul planurilor tarifare cu internet nelimitat, furnizorii pot stabili o limită de consum în roaming. 

Autoritatea de reglementare în Comunicații, ANCOM, atrage însă atenția asupra taxelor ce pot fi adăugate utilizatorilor care folosesc abuziv aceste servicii. Pot fi suprataxați cei cei care vorbesc în roaming cel puțin patru luni consecutiv sau dacă la cererea furnizorilor, nu fac dovada reședinței în România.

"Roaming like at home" nu este valabil în țările din afara Uniunii Europene. De exemplu, în Republica Moldova, Serbia sau Ucraina. Și nici în restul lumii nu veți putea vorbi la telefon ca acasă. De exemplu, în Egipt, Emiratele Arabe, Israel sau Statele Unite ale Americii veți plăti fiecare minut și sms trimis.

În luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a aprobat un acord cu Consiliul UE privind prețurile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea rețelelor, înlăturand ultimul obstacol din calea eliminării complete a tarifelor de roaming în interiorul UE, din 15 iunie.CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6439 0.2240%
USD USD 16.6741 0.3122%
RUB RUB 0.2681 -0.0373%
RON RON 4.2412 0.2221%
UAH UAH 0.6378 0.4251%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile