Logo Realitatea.md

Interviu EXCLUSIV cu Victor Ponta: Ca preşedinte, voi continua să susţin ferm cauza europeană a R. Moldova

31 Octombrie 2014, 15:10 // Politica

Premierul României, candidat la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie, Victor Ponta, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Realitatea.md. În cadrul acestuia, Ponta vorbeşte despre relaţiile dintre Republica Moldova şi România, integrarea europeană a ţării noastre, sprijinul conducerii de la Bucureşti, relaţia cu premierul Iurie Leancă, dar şi alegerile prezidenţiale din România.

foto: Realitatea.md

Cum vedeţi dumneavoastră rolul şi statutul Republicii Moldova în actualul context din regiune şi în cadrul Uniunii Europene?

Cred cu tărie că Republica Moldova are un destin european – depinde în primul rând de cetăţenii moldoveni să urmeze cursul de acţiune în politica externă pe care îl consideră cel mai potrivit pentru viitorul lor. Această decizie – fermitate de a urma calea integrării europene – trebuie luată fără nici un fel de presiune politică ilegitimă din exterior. Din punctul meu de vedere, doresc să îi asigur pe cetăţenii Republicii Moldova că Bucureştiul va rămâne în continuare un susţinător ferm şi un partener onest. Inclusiv sprijinul pentru semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană ilustrează angajamentul nostru în favoarea susținerii parcursului european.

Aţi fost, în calitate de premier al României, unul dintre cei mai puternici susţinători ai integrării europene a Republicii Moldova. Ce veţi face, în calitate de Presedinte, pentru continuarea acestei direcţii şi pentru integrarea Moldovei?

Ca preşedinte, voi continua să susţin ferm, în politica externă, cauza europeană a Republicii Moldova. Din punct de vedere constituţional, voi nominaliza un premier, din afara PSD, care să împărtăşească această perspectivă, alături de care voi lucra pentru continuarea și implementarea iniţiativelor guvernamentale din ultimii ani pentru susținerea eforturilor europene ale Republica Moldova.Întâlnirea cu fraţii noştri din Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene nu este doar un obiectiv de interes naţional, ci un crez al fiecărui patriot de pe ambele maluri ale Prutului.

Cine consideraţi că poate face mai mult pentru Republica Moldova? Premierul sau Preşedintele României?

Mi se pare că tocmai aici este una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat în ultimii ani – nu trebuie să facem din politica externă, mai ales dintr-un subiect atât de important precum sprijinirea Republicii Moldova, un concurs de popularitate sau un motiv de dispută politicianistă. România are nevoie de un preşedinte capabil să conlucreze cu Guvernul pentru realizarea obiectivelor de politică externă şi pentru apărarea asiduă a intereselor naţionale.

Care este, după părerea dumneavoastră, cel mai important proiect recent dintre Republica Moldova şi România?

Există mai multe proiecte care trebuie menţionate. Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni este, fără îndoială o realizare notabilă, la fel cum sunt convins că finalizarea liniilor de înaltă tensiune Vulcăneşti – Isaccea, respectiv Străşeni - Ungheni – Iaşi au potenţialul de a contribui la asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova. De asemenea, am oferit sprijin pentru accesul produselor agro-alimentare din Republica Moldova pe piaţa europeană, sprijinim extinderea sistemului SMURD în Republica Moldova – toate acestea sunt proiecte importante, al căror impact se va vedea cu certitudine în viitor.

Aveţi vreo nemulţumire față de implementarea proiectelor dintre România şi Moldova în ultimii doi ani? Există ceva ce aţi fi făcut diferit?

Cred că alături de partenerii noştri din Republica Moldova am reuşit să finalizăm multe proiecte şi iniţiative importante. Mai mult, am consolidat încrederea dintre noi şi cred că acest lucru ne va ajuta să realizăm în viitor mult mai multe proiecte bilaterale.

Cum plănuiţi să susţineţi următorul Guvern al României în continuarea acţiunilor de sprijinire a Moldovei, în cazul in care veţi deveni Preşedinte? Aveţi proiecte pe care le veţi lăsa moştenire?

Există mai multe proiecte de cooperare administrativă la nivel local, pe care cred că viitorul Guvern le va continua. Acordarea celor 5500 de burse de studiu pentru elevi şi studenţi este unul dintre ele. Procesul de modernizare a şcolilor şi grădiniţelor din Republica Moldova trebuie la rândul său continuat. Cred că şi furnizarea celor 100 de microbuze pentru transportul elevilor din Republica Moldova este un proiect cu importante perspective.

Ca prim-ministru, aţi vorbit în mai multe rânduri despre relaţia foarte bună pe care o aveţi cu domnul Iurie Leancă. Cum vedeţi continuarea acestei relaţii în cazul în care veţi fi ales preşedinte al României?

Aşa cum am declarat anterior, am avut o relaţie de cooperare excelentă cu Primul ministru Iurie Leancă, o relaţie care nu s-a rezumat la discursuri, ci s-a bazat pe rezultate concrete. Consider că acum România şi Republica Moldova au nevoie să treacă la un nivel superior. Este nevoie de legături instituţionale trainice, pentru realizarea cărora am făcut primii paşi. Chişinăul va avea în România un partener fidel. Dacă voi avea onoarea de a fi ales preşedinte, alături de Guvernul României, vom continua strânsa cooperare cu reprezentanţii Republicii Moldova.

Care ar fi printre primele dumneavoastră acţiuni externe în calitate de Preşedinte, în cazul în care veţi câştiga alegerile din noiembrie?

În mod cert, o vizită în Republica Moldova este primul pas pe care îl voi face în calitate de preşedinte. Mi-am asumat angajamentul sprijinirii traseului european al Chişinăului şi vă garantez că voi continua şi în calitate de preşedinte.

În ce mod pot cei din Republica Moldova să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale din România şi, implicit, cum pot să influenţeze viitorul relaţiilor Bucureşti-Chişinău?

Orice vot contează! Nu există voturi mai mult sau mai puţin importante, mai mult sau mai puţin influente. Am promis în această campanie electorală că nu voi fi preşedintele unei minorităţi sau al unui grup de votanţi – preşedintele este reprezentantul tuturor românilor, indiferent de cui acordă ei votul. Indiferent de locul unde se află, încrederea lor mă onorează şi o iau ca pe o mare responsabilitate!

Ce mesaj doriţi să le transmiteţi celor din Republica Moldova care au drept de vot în cadrul scrutinului din România?

Veniți la vot! Deoarece viitorul României este și viitorul dumneavoastră. După 10 ani de dezbinare și blocaj, de sentiment al inferiorității promovat inclusiv de conducerea statului, România are nevoie să fie din nou puternică în Europa și în lume. O Românie puternică înseamnă şi o Republică Moldova puternică!

Proiectul pe care îl propun este al unui stat de drept consolidat, cu cetățeni mândri de țara lor, cu o economie dinamică, cu o societate care preţuieşte munca şi promovează performanța, o Românie cu instituţii solide, care nu uită de cetățenii săi din afara granițelor.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8091 0.6963%
USD USD 17.2676 0.1665%
RUB RUB 0.2279 0.5293%
RON RON 4.2712 0.7121%
UAH UAH 0.6075 0.4132%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile