Logo Realitatea.md

Interviu VIDEO cu ministrul Finanțelor, Octavian Armașu: Despre necesitatea privatizării unor întreprinderi de stat, semnarea Acordului cu FMI și implementarea Creditului polonez

13 Mai 2016, 08:00 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

Într-un interviu acordat pentru Realitatea.md, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, relatează detalii despre Bugetul de stat pentru anul 2016, când acesta va fi aprobat de către Guvern și Parlament, dar și dacă urmează a fi majorate salariile, pensiile și alocațiile. Totodată, am aflat în ce constă reforma achizițiilor publice și care este impactul acesteia asupra mediului de afaceri, a întreprinderilor de stat, când vom avea semnat un Acord de finanțare cu FMI, dar și despre situația reală privitor la implementarea Creditului polonez.

Armașu menționeză că proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2016 a fost deja definitivat, dar urmează să mai fie dezbătut cu partenerii sociali.

„Pentru săptămâna viitore avem programată o ședință a Comisiei tripartite dintre Guvern, Sindicate și Patronate pentru a dezbate proiectul Bugetului, iar miercuri ne propunem să-l discutăm și aprobăm în cadrul ședinței Executului, iar după transmis în Parlament. Nu cred că vor fi probleme cu aprobarea lui în Legislativ. Procedura de aprobare decurge greu din cauza că am vrut să ne asigurăm Republica Moldova va beneficia de finanțare externă”, explică ministrul Finanțelor. 

Totodată, în cadrul interviului, Octavian Armașu a precizat că în implementarea reformelor, statul își propune să păstreze componența socială, astfel încât să fie protejată populația, în special păturile vulnerabile, pentru a nu suferi în urma reducerii de costuri și cheltuiei.

De asemenea, ministrul explică care este situația reală și când va începe implementarea Creditului proiectului acordat de Polonia pentru dezvoltarea sectorului agro-industrial al Republicii Moldova, dar și existența unui pericol ca până la urmă banii din Creditul polonez să fie rambursați de stat și nu de beneficiarii finali.

Despre vizita la Chișinău a unei exchipe de experți ai FMI la 23 mai, care are misiunea să continue dialogul cu privire la politici și reforme și nu să negocieze, Armașu dă asigurări că după această discuție Republica Moldova ar putea semna un Acord de finanțare în luna iunie. 

„Odată ce, la sfârșitul lunii mai, vor fi acceptate de către experții FMI a Strategiei de reforme, acestea vor fi baza semnării unui nou Acord cu Fondul. Noi am primit unele asigurări din partea FMI ca într-un termen restrâns, de câteva săptămâni după aceasta, la Chișinău va veni o misiune de negocieri din partea Fondului Monetar Internațional”, a specificat ministrul.

Oficialul s-a referit și la scopul implementării reformei achizițiilor publice, dar și impactul noilor reglementări asupra mediului de afaceri. 

„Vrem să implementăm o metodă eficientă a achizițiilor publice în care să fie evaluat efectul economic pe toată durata utilizării bunurilor. Vrem să îmbunătățim transparența achizițiilor publice și să eliminăm fenomenul de corupție. Cea mai bună metodă pentru aceasta ar fi implementarea unui sistem electronic pentru achizițiile publice”, explică Armașu.

Întrebat cum se va schimba situația în cazul întreprinderilor de stat, odată cu implementarea reformei de achiziții publice, ministrul a precizat că deocamdată acestea nu vor fi incluse în acest circuit.

„Dacă în prezent luăm toate întreprinderile de stat și le încorporăm în sistemul de achiziții publice, povara pe acest sistem va crește de vreo cinci ori și în acest fel nu va face față, se va crea un blocaj. De aceea, foarte multe întreprinderi de stat ar fi bine să fie privatizate pentru a fi gestionate eficient”, a remarcat Armașu.

Vedeți interviul integral mai jos:


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.4602%
USD USD 17.7719 0.7357%
RUB RUB 0.2786 0.7231%
RON RON 4.0068 0.3330%
UAH UAH 0.7293 0.8435%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

23 ian, 18:23 //

foto: facebook.com/dodon.igor1 Dodon se laudă pe Facebook cum îi strânge mâna vicepreședintelui SUA. Putin a trecut pe lângă el fără să i-o dea

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”