Logo Realitatea.md

Într-o grădiniță din Chișinău se strâng câte 1000 de lei pentru ziua profesorului (VIDEO)

24 Septembrie 2018, 12:56 // Societate

În Grădinița nr. 164 din Chișinău se strâng câte 1600 de lei de la părinți: o mie de lei pentru „Ziua profesorului” și șase sute de lei pentru „alte necesități”. Colectare ade taxe a ajuns la până la urechile primarului interimar al capitalei Ruslan Codreanu, care a cerut șefei Direcției generale educație tineret și sport (DGETS), Rodica Guțu, să verifice informația și să ia măsuri.

Embed:

Pe lângă această informație, Codreanu susține că în multe grădinițe părinții mai sunt impuși să dea bani pentru produse igienice, deși Primăria alocă bani pentru acest tip de produse. 

„De fiecare dată când intervenim, ori eu, ori domna Guțu, ori colegii noștri, colectarea banilor se oprește pe o lună sau două, apoi se reia”, a spus Ruslan Codreanu.

La rândul său, Rodica Guțu, directoarea DGETS, îndeamnă părinții să vină personal să-i raporteze cazurile în care le sunt solicitați bani, pentru a putea lua măsuri cu managerii acestor instituții. Aceasta a spus că va merge personal la Grădinița nr. 164 pentru a verifica situația. 

„Sunt deschisă la toate apelurile de la părinți. Rog foarte mult să ne spună despre toate colectările respective ca să putem lua atitudine față de conducători. În astfel de cazuri, sesizăm CNA și luăm măsuri administrative față de directori”, a declarat Rodica Guțu.

În același timp, șefa DGETS și primarul interimar al capitalei au atenționat că, în cazul în care părinții au înregistrat legal o asociație și colectează bani, trebuie să fie atenți la câteva aspecte. În primul rând, acești bani trebuie să fie colectați doar benevol; e necesar ca între asociație și părinți să fie încheiat un acord; asociația trebuie să activeze separat de grădiniță și toți cei care contribuie să primescă regulat rapoarte privitoare la modul de cheltuire a banilor. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0693 -0.2282%
USD USD 18.3389 0.9246%
RUB RUB 0.2328 2.3297%
RON RON 4.1569 -0.2136%
UAH UAH 0.6624 2.3328%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile