Logo Realitatea.md

Întreprinderile publice și societățile comerciale cu capital majoritar public vor fi monitorizate după noi reguli

18 Ianuarie 2018, 11:14 // Economie

Guvernul a aprobat Regulamentul privind monitoring-ul financiar al autorităților publice la autogestiune, al întreprinderilor de stat și al societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, transmite IPN. 

Foto simbol

Potrivit ministrului finanțelor, Octavian Armașu, autoritățile își propun să implementeze recomandările Curții de Conturi, completând procesul de monitoring financiar cu noi surse de informații. Este vorba despre dările de seamă privind mărimea și circulația proprietății publice, precum și privind exercitarea funcţiilor de către persoanele împuternicite să reprezinte interesele statului/unităţilor administrativ-teritoriale.

Agenția Proprietății Publice va prezenta anual Ministerului Finanțelor informația privind indicatorii de performanță ai activității economico-financiare a întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat. De asemenea, va informa despre gradul de atingere a acestor indicatori de performanță și despre măsurile de atenuare a riscurilor bugetar-fiscale aferente activității acestor entități. Se preconizează întocmirea notelor analitice privind rezultatele monitoring-ului, semestrial și anual.

Monitoring-ul financiar are drept obiectiv evaluarea și analiza riscurilor bugetar-fiscale ce țin de activitatea economico-financiară a întreprinderilor de stat/municipale și a societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, ce pot avea efect asupra situației bugetar-fiscale, precum și analiza situației patrimoniale a autorităților publice la autogestiune.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile