Logo Realitatea.md

INVESTIGAȚIE despre extragerile ilegale de nisip: Râuri și lacuri distruse, profituri de zeci de milioane și nimeni pedepsit (VIDEO)

21 Decembrie 2015, 13:23 // Societate

Avem o țară frumoasă, cu două căi navigabile interne de importanță internațională, Nistrul și Prutul, ideale pentru producerea de energie verde. Această afacere prinde acum contur și la noi, dar tipic moldovenește - cu distrugerea ecosistemului.

foto: mediu.gov.md

Republica Moldova este considerată, încă, un colț de rai, cu codri, locuri pitorești și râuri importante. Aici poți să descoperi natura în toată splendoarea ei, în aceste zone deja afectate, pentru care încă ne invidiază o lume întreagă.

Realitatea Defectă” a încercat să afle cum prețuim ceea ce avem? Cu lucrări haotice, cu șantiere ieșite din litera proiectului, care invadează violent locuri neatinse de mii de ani.

Multă lume e prinsă în extragerea ilegală a nisipului și prundișului. 27 râuri și nouă lacuri de acumulare riscă să fie distruse în numele unor afaceri cu profituri de zeci de milioane de lei, care sapă în inima unor rezervații naturale. Un întreg ecosistem este distrus, sub pretextul de a curăța canale navigabile, culmea, în numele energiei verzi.

”La ziua de azi noi avem un port, Giurgiulești, alte porturi noi nu avem, ceea ce se referă la curățarea albiilor râurilor fie Prut fie Nistru în extragerea nisipului și a prundișului în scopuri comerciale în Republica Moldova este interzis. Ceea ce se referă la activitatea economică, la ziua de astăzi noi nu avem flotă reverană nici pe Nistru și nici pe Prut așa că nu este nevoie”, declară liderul Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi.

Chiar dacă această activitate este considerată ilegală, sute de mii de tone de nisip au fost extrase ilegal din râurile Nistru și Prut de-a lungul anilor. Potrivit oamenilor legii, prejudiciul material este enorm, iar cei care se fac vinovați scapă nepedepsiți, fiind protejați de o lege extrem de permisivă. Reprezentanţii flotelor de pe Nistru și Prut insistă că trebuie să curețe în permanență căile navigabile, doar că sub acest pretext, în fiecare an, sunt extrase ilegal sute de tone de nisip, prundiș, pietriș și pietre. Materialele sunt vândute la negru, fără ca cineva să ducă o evidență.

În opinia fostului ministru al Mediului Violeta Ivanov, de cele mai multe ori, lucrările sunt făcute în locuri unde, de fapt, navele nu navighează: ”Cu părere de rău în Republica Moldova sub pretextul curățirii șanalului de navigare se extrag cantități extrem de mari de nisip și prundiș și cu părere de rău nu știu de ce se curăță acolo unde nisipul este deja spălat curat și foarte ușor de extras și nici de cum nu se curăță acolo unde sunt copaci deja deteriorați, putrezi și unde într-adevăr trebuie de curățat. Este o problemă foarte mare deoarece această problemă nu este de astăzi și de ieri, dar deja de ani de zile, consider că este deja o grupare destul de serioasă care aducând prejudicii impunătoare, extrem de mari mediului, fac business și condecințele sunt foarte nefaste”.

În acest moment, râurile Nistru și Prut respiră de mulți ani sub greutatea utilajelor. Extragerea de nisip și prundiș din râuri nu este o activitate comercială prevăzută de Camera de Licențiere, iar asta înseamnă că cei care o desfășoară, încalcă legea. Deși în nota informativă a unui proiect de lege autoritățile estimează daune de două milioane de lei în perioada 2002 - 2014, în ultimii cinci ani, Centrul Național Anticorupție a pornit doar un singur dosar penal. De exemplu, zona portului fluvial Ungheni a fost cuprinsă în totalitate de febra extragerii de zăcăminte minerale.

”Excepție din păcate, contrar legii și cu încălcarea Codului Penal, s-au făcut de-a lungul anilor, inclusiv în acest an, la Portul Fluvial Ungheni pe teritoriul raionului Ungheni. Noi am supravegheat, și cu organele noastre de control, am ajutat la contracararea unei infracțiuni. Persoanele din acest domeniu au dosare penale din câte înțeleg au fost schimbate și noi nu vom permite pe viitor acest lucru. Eu nu am permis de când sunt la minister nicio astfel de excepție”, a declarat Valeriu Munteanu, ministru în exercițiu al Mediului.

VEDEȚI MAI JOS O INVESTIGAȚIE LA ACEST SUBIECT: 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile