Logo Realitatea.md

Ion Ungureanu a fost condus pe ultimul drum de sute de oameni și înmormântat cu onoruri militare (VIDEO)

31 Ianuarie 2017, 15:58 // Societate

Marele om de cultură, actor, regizor și promotor al valorilor naționale, Ion Ungureanu, a fost petrecut, astăzi, pe ultimul drum. Prietenii, admiratorii regretatului actor, dar și oficialii din țară i-au adus un ultim omagiu la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Sute de persoane au însoțit cortegiul funerar până la cimitir, unde și-au luat rămas bun de la omul de creație, îngânând cântece patriotice.

Embed:

Printre cei care au venit să-și ia rămas bun de la marele om care a stat la straja culturii naționale în anii `90 au fost Președintele Parlamentului Andrian Candu, prim-ministrul Pavel Filip, dar și fostul Președinte Nicolae Timofti. 

„Cu siguranță, Ion Ungureanu a lăsat un nume în istorie, în cultură, în artă, în cinema și în politică. Dumnealui chiar se numea un poet rebel printre actori și a fost și pentru politicieni cu siguranță. Un nume mare, un om mare într-o țară mică. Câte a făcut dumnealui pentru idealurile noastre, pentru renaștere, cu siguranță va rămâne scris cu litere mari de aur în istoria țării și a națiunii”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu. 

„Un om mare de cultură, un luptător pentru idealurile naționale, dar și un om de omenie. El a făcut parte din categoria oamenilor pe care moarte nu-i învinge și moartea nu-i ia, pentru că rămâne opera lui”, a spus premierul Pavel Filip.

Ministra Culturii, Monica Babuc, spune că decesul lui Ion Ungureanu este o pierdere irecuperabilă pentru cultura noastră națională și nu numai: „Este o pierdere irecuperabilă pentru poporul nostru pentru că Ion Ungureanu, la toată înălțimea sa domnească și la tot comportamentul său, de-a lungul vieții sale lungi, prolifice, a însemnat, de fapt, un domn al spiritualității noastre”, a spus ministra.

Sute de oameni care l-au iubit și apreciat pe Ion Ungureanu au venit la Palatul Național pentru a-i spune maestrului că a fost un om cu adevărat mare: „Dumnezeu să-l odihnească în pace, a fost un mare regizor, mare actor, mare pedagog”, „A fost un patriot al țării noastre, al neamului, niciodată nu a dat înapoi și îi ducem durerea, pentru că a plecat dintre noi”, „A fost un pilon al culturii, un om luminos, un om absolut în felul său, care a luminat cultura noastră cu personalitatea sa”.

Regretatul Ion Ungureanu a fost înmormântat în cimitirul Central din Chișinău, cu onoruri militare.

Fostul ministru al Culturii s-a stins din viață sâmbătă, 28 ianuarie, la vârsta de 81 de ani, la un spital din România. 

Ion Ungureanu a fost actor, regizor, deputat în primul parlament și ministru al Culturii în anii `90. El a fost distins cu Ordinul Republicii și este cetățean de onoare al orașului Chișinău. Născut pe două august 1935 în satul Opaci din raionul Căușeni, artistul și-a făcut studiile de filologie la Institutul Pedagogic din Chișinău, iar ulterior a studiat actoria la vestita Școală teatrală „Boris Șciukin” din Moscova. Între anii 1963-1964 a urmat cursurile superioare de regie din capitala URSS. 

Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul „Când omul nu-i la locul lui”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile