Logo Realitatea.md

Irina Vlah „într-un gând” cu Igor Dodon și PSRM. Bașcanul Găgăuziei, indignată de adoptarea legii privind lupta cu propaganda rusească

08 Decembrie 2017, 12:37 // Politica

Bașcanul Unității Teritoriale Administrative a Găgăuziei, Irina Vlah, se arată indignată de decizia majorității parlamentare de a modifica Codul Audiovizualului, interzicând astfel retransmisia știrilor și informațiilor rusești cu tentă propagandistică.

„Această decizie încalcă în mod direct dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a avea acces la informații și, în special, afectează publicul vorbitor de limbă rusă și locuitorii UTA Găgăuzia. Este evident că rezultatul adoptării acestui proiect de lege va constitui o altă agravare a relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă, care, de asemenea, nu corespunde intereselor naționale ale țării noastre”, se arată într-o declarație făcută publică de către Irina Vlah.

De asemenea, șeful autonomiei consideră că, sub sloganul unei „amenințări informaționale" mitice, făcând trimitere la modificările efectuate la Codul Audiovizualului, de fapt, se desfășoară lupta împotriva limbii ruse și prestigiul înalt al Federației Ruse în Republica Moldova. Astfel, Bașcanul este de părerea că e important să se menționeze că mass-media rusești, în conformitate cu legislația regională, vor continua să fie retransmise și difuzate integral în rețelele de cablu ale autonomiei.

Realitatea.md amintește că ieri, Parlamentul a adoptat în ambele lecturi un proiect de lege ce prevede modificarea și completarea Codului Audiovizualului, prin care se va întreprinde un set de măsuri de prevenire și combatere a propagandei ruse, pentru securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova. Potrivit modificărilor, instituțiilor media din țară, li se vor interzice să difuzeze emisiuni și programe informative, analitice şi militare. Cele distractive şi de agrement sau divertisment vor putea fi difuzate în totalitate. De menționat faptul că, Unitatea Teritorial Administrativă a Găgăuziei, conform Constituției, este obligată să se supună și să execute modificările și completările ulterioare, survenite la legile adoptate de către Parlament. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.5044%
USD USD 16.9702 0.0094%
RUB RUB 0.2588 -0.0772%
RON RON 4.1895 -0.4491%
UAH UAH 0.6052 -0.3786%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile