Logo Realitatea.md

Iurie Leancă despre „promenadele” șefului statului în Federația Rusă. „Nimic nou sub soare”

11 Octombrie 2017, 10:45 // Actualitate

Vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, consideră întâlnirile dese ale președintelui Igor Dodon, drept „nimic nou sub soare” și le compară cu cele ale fostului șef de stat Vladimir Voronin, care la fel nu au adus mari rezultate în perioada respectivă. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat pentru radio Europa Liberă.

„Aduceți-vă aminte de anul 2001 când cetățeanul Voronin a devenit președinte al țării și în primul an la fel s-a întâlnit de șase ori cu Putin. Care au fost efectele pentru Republica Moldova? În 2004-2005, același Voronin, prin ministrul său de Externe, numea Rusia „țară care ne-a ocupat Transnistria”. Mai târziu au intervenit primele sancțiuni dure după nesemnarea Memorandumului Kozak ș.a.m.d. După această intensitate de întâlniri ale lui Dodon, văd că acesta a învățat bine lecția de la discipolul său Voronin și merge pe aceeași cale, dar istoria se mai repetă”, declară Leancă.

Vicepreședintele Legislativului mai consideră că aceste întrevederi frecvente ale șefului statului cu președintele rus nu afectează în nici un fel, deocamdată, relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare europeni, deoarece Igor Dodon nu are pârghii de a influența cumva aceste conexiuni la vectorul european.

„Dodon nu are pârghii de a influența evoluția pe plan intern sau extern a relațiilor Moldovei. Sigur că miza sunt alegerile din 2018 și în cazul în care, Doamne ferește!, Dodon și partidul lui, că el așa și nu s-a mai distanțat de partidul lui, nu a devenit președintele tuturor cetățenilor din Republica Moldova, vor avea o majoritate, iată atunci bănuiesc că vom vedea anumite polițe plătite. Dar polițele mari bănuiesc că vor fi plătite în urma unui eventual succes al socialiștilor după 2018”, a precizat politicianul.

Realitatea.md amintește că Igor Dodon efectuază o vizită la Soci, la adunarea șefilor statelor CSI, unde a avut ieri separat o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin.

CITEȘTE ȘI:

Igor Dodon „și-a făcut planul” pentru întrevederea sa cu președintele rus la summit-ul CSI

Dodon l-a asigurat pe Putin că nu va semna nicio lege antirusească, chiar dacă majoritatea parlamentară o va vota repetat (FOTO/VIDEO)

Citeste tot despre: Dodon, întâlniri, Iurie Leancă, Rusia
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4820 -0.1316%
USD USD 16.6691 0.1009%
RUB RUB 0.2936 -0.1361%
RON RON 4.4005 0.0114%
UAH UAH 0.6156 -0.1946%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile