Logo Realitatea.md

Iurie Sănduță: Autoritățle ruse nu au fost deschise să conlucreze în investigarea Laundromatului. Unde au investit banii funcționarii implicați în „Spălătoria rusească”

20 Martie 2017, 23:23 // Actualitate

În contul a peste 20 de companii înregistrate la Chișinău, multe dintre ele fantomă, implicate în tranzacțiile Laundromatului, au intrat sute și chiar milioane de dolari. Cel puțin aceasta afirmă Iurie Sănduță, unul dintre jurnaliștii Rise Moldova care investighează „Spălătoria globală sau laundromatul global”.

Foto simbol: theguardian.com

„Din documentarea noastră am văzut că sunt peste 20 de companii înregistrate aici, la Chişinău, multe dintre ele sunt fantomă, au fost implicate şi în alte tranzacţii anterioare. În conturile acestor companii din Republica Moldova au intrat sute şi chiar milioane de dolari. Nu cunoaştem exact ce s-a întâmplat cu aceşti bani, la ce le-au folosit companiile din Republica Moldova, doar am văzut transferurile care s-au făcut, iar la „destinaţia plăţii” în mare parte au fost scrise pentru echipamente de construcţii sau, de exemplu, sunt companii care în genul de activitate au specificat „construcţii”, dar au încheiat contracte de electrocasnice. Câteva companii sunt cunoscute în Republica Moldova”, a explicat Iurie Sănduță pentru Europa Liberă.

Totodată, acesta a precizat că în alte etape ale investigației au găsit noi funcționari implicați în „spălătoria rusească”. „În unele ţări, de pe contul companiei off-shore au plecat bani către anumite instituţii de învăţământ, adică s-a făcut plata pentru studiile unor copii de businessmeni sau politicieni în instituţii de învăţământ cu renume. În alte părţi, banii s-au investit în proprietăţi, în automobile, în hoteluri. Noi, la Rise Moldova, arătăm un exemplu în care surse din spălarea de bani au fost investiți pentru a fi cumpărate nişte automobile de lux”, a specificat acesta, menționând că autoritățile ruse nu au fost deschise să conlucreze în investigarea Laundromatului.

„Din discuţiile noastre cu procurorii moldoveni, autorităţile ruse nu prea au fost deschise să conclucreze la acest subiect. Din ce am înţeles, cei de la Chişinău au transmis de multe ori pachete de documente în Rusia, însă nu a fost o deschidere de la Moscova. În 2014, au fost şi doi agenţi FSB în Republica Moldova să se documenteze despre acest caz. Ei s-au informat la Chişinău, au avut acces la mai multe date, însă, din câte cunosc eu, s-au întors la Moscova şi nu au mai dat de ştire”, a conchis Iurie Sănduță.

Citește și:

Circa 22 de milioane de dolari au intrat în conturile ShorHolding din companii folosite în spălătoria rusească

Știrea zilei: Scheme EXCLUSIVE privind „Spălătoria rusească”: Peste 70 de petroliști ruși, 800 de offshore-uri, 40 de bănci, 15 țări

Laundromatul, investigat de presa rusă: Noi nume din FSB, 76 de mii de tranzacții și harta țărilor unde au ajuns miliardele rusești

Reuters: Există bănuiala că în organizarea „Laundromatului rusesc” ar fi implicați colaboratori FSB

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5526 -1.2869%
USD USD 16.8289 0.4638%
RUB RUB 0.2657 -1.3368%
RON RON 4.1904 -1.2769%
UAH UAH 0.6394 0.0783%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile