Logo Realitatea.md

Jean-Luc Shaffhauser, un alt deputat european, a emis o declaraţie privind încălcarea drepturilor lui Ilan Şor

16 Iunie 2017, 14:54 // Politica

Deputatul Parlamentului European Jean-Luc Shaffhauser, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie, a făcut o declaraţie oficială unde s-a arătat îngrijorat de situaţia cu privire la arestul primarului de Orhei, Ilan Şor. 

În declaraţia semnată şi difuzată de deputatul european, în special, este vorba despre faptul că: ”În calitate de deputat al Parlamentului European confirm îngrijorarea sa profundă privind situaţia domnului Ilan Şor, primarul de Orhei şi liderul partidului politic de opoziţie din Republica Moldova. Chem autorităţile moldoveneşti să se conducă în dosarul Dlui Şor de respectarea legislaţiei moldoveneşti, asigurînd un proces echitabil şi reieşind din prezumpţia nevinovăţiei”.

Jean-Luc Shaffhauser este încă un deputat al Parlamentului European care a atras atenţia sa asupra situaţiei legate de arestul şi persecuţiile în privinţa primarului de Orhei, liderul partidului politic Ilan Şor. Anterior, el a făcut declaraţii publice privind problema dată Lorenzo Fontana, membru al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) ai Parlamentului European, care intră în grupul politic „Liga Nordului”, Elisabetta Gardini, vice-preşedintele al celui mai mare şi influent grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European, Alberto Cirio, membrul Comitetului European de Asociere UE – Republica Moldova.

Reacţia deputaţilor europeni este un rezultat al situaţiei în care se află primarul de Orhei şi conducătorul partidului politic moldovenesc Ilan Şor, care pe parcurs de un an se află în stare de arest şi drepturile căruia, în calitate de cetăţean, om politic şi persoană publică, precum şi ales al poporului, sunt lezate.

În mai 2017, reprezentanţii Partidului Şor s-au adresat către deputaţii Parlamentului European cu rugămintea de a atrage atenţia asupra situaţiei lui Ilan Şor. În luna iunie, deputatul din partea Italiei, domnul Lorenzo Fontana printr-o scrisoare oficială s-a adresat Parlamentului, Guvernului, şi Procuraturii Generale din Republica Moldova, exprimând îngrijorarea sa privind violarea drepturilor civile şi limitarea libertăţilor în Republica Moldova.

Reprezentanţii lui Ilan Şor şi avocaţii săi au fost invitaţi la Parlamentul European pentru a discuta situaţia creată şi a căuta căi de soluţionare a problemei. Din 12 până la 14 iunie, delegaţia Partidului Şor şi de avocaţi a lui Ilan Şor a efectuat vizită oficială la Strasbourg, în cadrul căreia a avut o serie de întâlniri cu deputaţi europeni, experţi, precum şi reprezentanţii de presă.

CITEȘTE ȘI:

Parlamentul European a invitat Partidul Şor pentru audieri publice cu privire la încălcarea drepturilor civile ale primarului de Orhei

Europarlamentar, către delegația Partidului „Șor”: Vom insista ca martorul principal în cazul lui Ilan Șor să fie protejat de corupţi

Alberto Cirio, membru al Comisiei Parlamentare pentru Asociere UE-RM, va solicita autorităților din țara noastră o soluţionare echitabilă a cazului ”Șor”

Cazul primarului de Orhei, Ilan Șor, reflectat de către EUreporter

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8632 -0.2128%
USD USD 16.7133 -0.3250%
RUB RUB 0.2963 0.4407%
RON RON 4.4757 -0.2252%
UAH UAH 0.6196 -1.0540%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)