Logo Realitatea.md

JLC amenință cu judecata! Administrația companiei susține că totul a fost provocat intenționat

20 Februarie 2018, 21:50 // Societate

Administrația companiei JLC, vizată în „scandalul lactatelor”, susține că va da în judecată publicația care a afișat la începutul lunii februarie studiul care arată că lactatele sale conțin mai multe grăsimi vegetale decât indică pe ambalaj. Potrivit protv.md,  producătorul  susține că scandalul laptelui este o campanie de denigrare a imaginii companiei, fără a preciza de către cine este organizată.

Foto simbol: moldova24.info

Angajații recunosc că folosesc grăsime vegetală la producerea unor lactate, însă totul e indicat pe ambalaj. Tehnologul Olga Galat spune că la ei toată producția turnată în pahare este naturală. În cazul smântânii ambalate în peliculă, este scris „produs de smântână”, deci conține grăsime vegetală.

La fel poate fi deosebit produsul din brânză, ambalat în peliculă, şi brânza fără grăsime vegetală din recipient de plastic. La prepararea acesteia se folosește lapte degresat, se adaugă maia și se lasă pe noapte la fermentat. Masa formată se taie în boturi și se încălzește repetat până se desface în bucăți de forma unui grăunte.

„Grăuncior, Făguraș, Brânză de casă – niciunul din ele nu conține grăsime vegetală”, spune tehnologul.

Totuși, ca să dea consistență brânzei naturale, care are la baza lapte degresat, tehnologii adaugă smântâna dulce. Astfel, produsul obține și grăsimea scrisă pe ambalaj.

Directorul fabricii spune că scandalul iscat în jurul laptelui ar fi unul mimat şi provocat intenționat pentru a denigra imaginea companiei. „Este o campanie de PR”, a declarat directoarea JLC, Elena Belan. Administrația JLC afirmă că procură anual 80 de mii de tone de materie primă şi produce 37 de mii de tone de lactate.

Amintim că, pe 29 ianuarie, a fost publicată o investigație comandată de către Fundația Est-Europeană, care a scos la iveală faptul că un număr mare de produse lactate pe care le consumăm nu conțin aproape deloc grăsimi din lapte.

Revoltător: Cât lapte (NU) se conține în produsele lactate moldovenești pe care le cumpărăm zi de zi?

Pentru examinare au fost selectate 126 de produse lactate (ale producătorilor din România, Ucraina și Republica Moldova). Cea mai gravă situație, în cazul căreia conținutul de grăsime străine a fost cel mai mare, a fost la compania JLC.

Ulterior, pe 5 februarie, reprezentanții ANSA s-au deplasat la sediul companiei JLC, de unde au prelevat probe. Reprezentanții companiei JLC au negat cu vehemență rezultatele acestei expertize.

Pe 9 februarie, ANSA anunța că a efectuat vizite și la alți producători, de unde a prelevat circa 120 de mostre. Investigațiile efectuate de ANSA au confirmat rezultatele investigației ce a pornit „scandalul lactatelor”. 

Scandalul lactatelor! ANSA publică propriile rezultate în urma examinării a 126 de probe de la producătorii locali și importatori de produse lactate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile