Logo Realitatea.md

Joc periculos pe internet. Un părinte a dat în judecată Youtube și WhatsApp, după moartea fiului său

06 Noiembrie 2018, 12:29 // Tech

Un tată a depus o plângere în justiţie în vestul Franţei, pentru „punerea în pericol a vieţii unei persoane”, împotriva YouTube, WhatsApp şi statul francez, după moartea fiului său în vârstă de 14 ani la mijlocul lunii octombrie, relatează AFP, citat de Agerpres.

Foto simbol: stjhs.org

Procurorul oraşului din Rennes, Nicolas Jacquet, a confirmat plângerea depusă luni de părintele adolescentului.

Băiatul a fost găsit mort în camera lui, spânzurat cu centura sa de kimono. Adolescentul era bine integrat în societate şi nu s-ar fi sinucis dacă, potrivit familiei sale, nu ar fi luat parte la jocul pe internet „Momo Challenge”. Accesibil prin mesageria WhatsApp, acest joc macabru îi ameninţă pe participanţi şi îi incită să comită acte periculoase care ar putea provoca și moartea.

Prin acest demers, familia băiatului vrea în primul rând să alerteze opinia publică şi să evite producerea altor drame de acest fel. O anchetă a fost deschisă în octombrie după moartea adolescentului.

Potrivit părinţilor, băiatul nu s-a sinucis, ci s-a aflat sub puterea acestui joc periculos accesibil prin WhatsApp. Familia adolescentului a povestit că unele provocări, la care se supusese adolescentul, îi lăsau urme pe corpul său, precum laceraţii sau vânătăi.

Ministrul de interne, Gerard Collomb, a fost chestionat recent de secretarul pentru educaţie, Gabriel Attal, în legătură cu riscurile pe care le presupune jocul „Momo Challenge”. Potrivit lui, „cei tineri sunt supuşi unei presiuni psihologice, fiind obligaţi să realizeze o serie de provocări multe dintre ele periculoase”.

„În caz de nerealizare a acestora, victimele sunt ameninţate că datele lor personale şi fotografii, în prealabil piratate, vor deveni publice, sau sunt chiar ameninţate cu moartea”, susţine Attal care se întreba ce dispoziţii sunt prevăzute în Franţa pentru a proteja tinerii de acestei de practici.

Amintim că în anul 2017, un joc similar, „Balena Albastră” îi incita pe tineri să realizeze timp de 50 de zile provocări din ce în ce mai periculoase, până la ultima etapă: sinuciderea.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile