Logo Realitatea.md

Judecătorii aplică prea des măsuri preventive sub formă de arest? La Ministerul Justiției se vor căuta soluții în acest sens

26 Ianuarie 2018, 19:46 // Societate

Alexandru Tănase, ministrul Justiției, a discutat azi cu reprezentanții Uniunii Avocaților din Moldova subiecte ce țin de apelurile publice ale avocaților privind aplicarea excesivă de către judecători a măsurii preventive sub formă de arest sau arest la domiciliu, pentru identificarea unor soluții pentru redresarea acestei situații.

Astfel, a fost abordată promovarea unor modificări legislative ce ar asigura un control judiciar efectiv asupra aplicării măsurilor preventive, dreptul persoanelor la apărare, procesul echitabil și egalitatea armelor părților în proces.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de azi, au fost puse în discuție soluții de consolidare a mecanismelor de autoadministrare a profesiei de avocat. Potrivit Ministerului Justiției, în mod prioritar, vor fi promovate îmbunătățiri la legea cu privire la avocatură în vederea clarificării prevederilor cu privire la incompatibilitățile avocaților și mecanismul de acces în meserie, eficientizarea mecanismelor de acces la informații ale avocaților și perfecționarea mecanismului de rambursare a cheltuielilor de judecată.

În viitorul apropiat va fi constituită o platformă de comunicare comună între Ministerul Justiției și reprezentanții Uniunii Avocaților în vederea identificării celor mai eficiente soluții legislative, cu respectarea celor mai înalte standarde democratice în domeniu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6362 1.0072%
USD USD 17.7181 0.9613%
RUB RUB 0.2654 0.0000%
RON RON 4.1511 0.9558%
UAH UAH 0.7038 0.8454%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile