Logo Realitatea.md

Judecătorii sunt chemați astăzi la o nouă adunare. IATĂ cine luptă pentru ultimul fotoliu la CSM

30 Mai 2014, 06:53 // Societate

Astăzi, magistraţii sunt chemaţi la Adunarea Generală a Judecătorilor din RM, unde vor alege un membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii. De această dată în cursă s-au înscris patru magistraţi. Este vorba de Ghenadie Morozan, judecător la Judecătoria Râşcani, Victor Boico, de la Judecătoria Buiucani, Maria Ghervas, de la Judecătoria Botanica şi Gheorghe Balan, de la Judecătoria Botanica.

Foto: salvatdeclopotel.ro

Menţionăm că Ghenadie Morozan este judecător de instrucţie din anul 2004. În aprilie 2009, acesta, împreună cu alţi magistraţi, a judecat chiar în comisariate tinerii reţinuţi de Poliţie. În majoritatea cazurilor, Morozan a eliberat mandate de arest în condiţiile cerute de procuror.

Victor Boico este judecător din 1995, din 2003 la Judecătoria Buiucani, a fost aproape de a ajunge în CSM în urma scrutinului din martie, dar i-au lipsit câteva voturi. Între timp, în aprilie, Boico a condamnat, în premieră, un judecător prins în flagrant cu mită la 7 ani de închisoare. Este vorba despre Gheorghe Popa, de la Judecătoria Teleneşti, reţinut toamna trecută cu 200 de dolari.

Maria Ghervas este magistrată din 1987 şi a activat în acest răstimp la Judecătoria Botanica. Aceasta a fost evaluată de către CEPJ în aprilie 2013, primind calificativul „foarte bine”. În februarie 2014, Colegiul pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor a solicitat să fie promovată la CSJ, subliniind că aceasta corespunde tuturor cerinţelor pentru a participa la concursul pentru funcţia de judecător la CSJ, scrie zdg.

Gheorghe Balan, judecător la Judecătoria Botanica din 1996, participă pentru a patra oară la lupta pentru un loc în CSM. În ultimii ani, acesta s-a remarcat prin acuzaţii critice la adresa colegilor săi, dar şi a guvernanţilor.

Realitatea.md aminteşte că ultimul membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii a fost ales la Adunarea Generală a Judecătorilor pe data de 14 martie. Este vorba de magistratul Vera Toma, de la Curtea de Apel Bălţi. Magistratul a acumulat 193 de voturi din totalul de 365.

Din componenţa Consiliului Superior al Magistraturii fac parte 12 magistrați. Dintre aceştia, şase sunt aleşi de către Adunarea Generală a Judecătorilor prin vot secret. Trei sunt numiţi din oficiu - Ministrul Justiţiei, Procurorul General şi Preşedintele CSJ. Alţi trei membri ai CSM sunt numiţi de Parlament din rândul profesorilor onorifici.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi pe un mandat de 4 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile