Logo Realitatea.md

Kievul recunoaște victoria lui Igor Dodon la prezidențiale, dar îi cere să-și revadă poziția privind anexarea Crimeii

16 Noiembrie 2016, 13:12 // Actualitate

Kievul recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova, dar solicită Chișinăului să-și confirme respectul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Despre aceasta a declarat adjunctul Administrației președintelui ucrainean Constantin Eliseev, comunică pagina web a președintelui ucrainean.

foto: uapress.info

Potrivit lui Eliseev, dinamica relațiilor bilaterale va depinde, inclusiv de renunțarea recunoașterii reintegrării Crimeii cu Rusia. La rândul său, funcționarul a promis să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în limitele hotarelor recunoscute la nivel internațional, care includ și regiunea transnistreană.

„Sperăm, de asemenea, la păstrarea colaborării eficiente a țărilor noastre în cadrul cursului strategic de integrare europeană”, a menționat Eliseev.

Realitatea.md amintește că în cadrul campaniei electorale, Igor Dodon a făcut unele declarații potrivit cărora peninsula Crimeea ar fi parte a Federației Ruse. Acest lucru a deranjat autoritățile de la Kiev, motiv pentru care, după anunțarea rezultatelor alegerilor în primul tur al alegerilor prezidențiale, Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatișin, a fost chemat la Kiev pentru consultări.

Totodată, câțiva deputați ai Radei Supreme a Ucrainei au făcut o interpelare către Serviciul ucrainean de Securitate prin care au cerut declararea luui Igor Dodon drept persoană non-grata pe teritoriul țării vecine. Dodon însă s-a arătat sceptic că deputații ucraineni au această intenție, considerând că declarația câtorva deputați nu înseamnă poziția oficială a statului. Chiar și după aceasta, fiind întrebat despre acest fapt în cadrul unor dezbateri televizate, liderul socialist și-a menținut poziția.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.4423%
USD USD 17.2289 0.1465%
RUB RUB 0.2279 0.6625%
RON RON 4.2084 0.4128%
UAH UAH 0.6057 0.0992%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile