Logo Realitatea.md

Klaus Iohannis refuză revocarea șefei DNA: Motivele ministrului n-au fost de natură să mă convingă (VIDEO)

16 Aprilie 2018, 18:22 // În lume

Preşedintele României Klaus Iohannis a anunțat că va da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a şefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

”Această propunere (n.r. a ministrului Justiției) este doar un prim pas dintr-o procedură în cadrul căreia ultimul cuvânt îl are, conform legii,  președintele. La mijlocul lunii martie mi-a fost inaintat și avizul CSM. Avizul, însă, a ajuns la cu totul altă concluzie decât așa-zisul raport al domnului ministru. Avizul a fost unul negativ.

Prin rolul constituțional al CSM, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional; chiar dacă nu obligă, el nu poate fi ignorat.

Constat că în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale două autorități - Ministerul Justiției și CSM ajung la concluzii diametral opuse. (...) Am solicitat departamentelor de specialitate din Administrația Prezidențială o analiză.

(...) Această percepție - că evaluarea ministrului este subiectivă - este întărită și de prezenta unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului. Unul dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date și informații care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada enunțată ca fiind evaluată”, a explicat Iohannis decizia.

La rândul său, ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat pe Facebook că va sesiza Curtea Constituțională.

VEZI ȘI:

Klaus Iohannis va susține azi declaraţii, în contextul procedurii de revocare a şefei DNA - Laura Codruţa Kovesi

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile