Logo Realitatea.md

Krasnoselski, despre reacția Chișinăului privind vizita delegației transnistrene la Oxford. "Sunt deranjați că am început a fi ascultați"

19 Iunie 2017, 13:41 // Politica

Vizita de săptămâna trecută, în Marea Britanie, a așa-zisului președinte al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a stârnit un val de reacții. Ieri, Krasnoselski a susținut o conferință de presă, unde a făcut totalurile vizitei delegației transnistrene și a comentat reacția Chișinăului privind deplasarea separatiștilor la Oxford.


Foto: novostipmr.com

După ce sâmbătă, Ambasada Marii Britanii la Chișinău a dezmințit caracterul oficial al vizitei delegației de la Tiraspol, menționând că a fost una privată, liderul separatist a declarat duminică deplasarea a avut loc ca urmare a unei invitații primite de la Oxford cu mai bine de două luni în urmă. 

Vadim Krasnoselski a declarat că la Oxford a ținut o prelegere pe tema istoriei formării statalității Transnistriei, relațiilor moderne dintre Chișinău și Tiraspol și toți participanții la procesul de negocieri în formatul 5+2, în fața unui public format din studenți și profesori de la Oxford.

De asemenea, delegația transnistreană a avut o întrevedere cu directorul pe relații cu Europa de Est și Asia Centrală, Nicola Pollitt. 

Reacția Chișinăului privind vizita în Marea Britanie, Krasnoselski a catalogat-o drept "negativă" și previzibilă. Liderul separatist a declarat că Moldovei îi este comod ca Transnistria să se afle într-un vid de informații.

"Colegii de la Chișinău sunt deranjați că noi am început a fi ascultați. Mă întâlnesc cu diplomați străini, suntem ascultați. Ei pot să nu fie de acord cu noi, însă înțeleg că avem dreptate și poziția noastră e una corectă. Vor să ne înconjoare cu un vacuum informațional și să nu ni se ofere dreptul de a ieși dincolo de hotarele Transnistriei", a declarat Krasnoselski.

Președintele nerecunoscut al Transnistriei, Vadim Kransnoselski a efectuat vineri o vizită la Ministerul Afacerilor de Externe de la Londra. Delegația condusă de Krasnoselski, din care au făcut parte premierul nerecunoscut al regiunii, Alexandr Martînov și așa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, a avut o întrevedere cu directorul pe relații cu Europa de Est și Asia Centrală, Nicola Pollitt. Deși într-un comunicat de presă publicat de președinție pe 16 iunie, se menționează că vizită a fost una de lucru, Ambasada Marii Britanii la Chișinău a dezmințit caracterul oficial al acesteia, menționând că a fost una privată

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1711 0.0997%
USD USD 16.5181 0.2476%
RUB RUB 0.2681 1.0554%
RON RON 4.3347 0.1942%
UAH UAH 0.6287 -0.3329%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile