Logo Realitatea.md

Krasnoselski face spumă la gură: „Reglementarea politică e imposibilă! Noi vrem independență, iar Moldova vrea să înghită Transnistria”

17 Mai 2018, 16:40 // Politica

Nu poate fi vorba despre nici o reglementare politică a conflictului moldo-transnistrean. Transnistria menține un curs spre independență și recunoaștere, Republica Moldova, însă, dorește să înghită Transnistria. Prin urmare, părțile nu sunt dispuse să discute problemele așa-numitului „al treilea coș” al agendei discuțiilor. Declarațiile au fost făcute de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Foto: Ритм Евразии

„Nu poate fi deschis așa simplu cel de-al „treilea coș” și nu poate fi vorba despre o soluționare politică. Nimeni nu este gata pentru asta. Avem o politică clară de independență, recunoaștere și integrare ulterioară cu Rusia. Aceasta este alegerea poporului, care este exprimată într-un referendum și este consacrată în Constituție. Și eu, ca președinte, nu am dreptul să încalc nici Constituția, nici legile, ci trebuie să fie conducătorul normelor noastre de drept. Prin urmare, nu am dreptul să vorbesc despre vreun statut politic”, a declarat Krasnoselski.

Așa-numitul lider trasnistrean a adăugat că președintele acționează în interesul cetățenilor și își va schimba poziția doar în cazul în care oamenii vor cere altceva. 

„Chiar astăzi am citit despre reacția guvernului moldovean cu referire la statutul de observator În Uniunea Eurasiatică. Așa că au menționat că Dodon spus că a fost la Soci în calitate de persoană fizică. Președintele nu are dreptul să schimbe cursul statului, deoarece este clar prevăzut de lege. E bine sau rău, dar legea trebuie respectată!”, a subliniat liderul regiunii nerecunoscute.

Situația actuală în statul moldovenesc și incertitudinea geopolitică încă o dată subliniază că dialogul politic și discuțiile asupra statutului Transnistriei este imposibil, a subliniat Vadim Krasnoselski.

„În Moldova, în 2005, a fost adoptată o lege privind statutul nostru, care presupune transformarea regiunii transnistrene într-o rezervație fără dovezi a statalității: imn, stemă, drapel. Această lege nu a fost abrogată, iar Partidul Socialiștilor, care este reprezentat în Parlamentul Republicii Moldova, nu are de gând să o modifice. Prin urmare, totul este clar în această situație”, a conchis Krasnoselski.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5373 -0.5513%
USD USD 17.1674 0.2312%
RUB RUB 0.2571 0.8631%
RON RON 4.1699 -0.7048%
UAH UAH 0.6135 0.3599%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile