Logo Realitatea.md

La Bălți a fost creat un nou Centru de Dializă care va deservi peste 200 de pacienți cu insuficiență renală

13 Aprilie 2018, 10:04 // Societate

În orașul Bălți a fost creat un nou Centru de Dializă, dotat cu 32 de aparate de dializă de ultimă generație, care va putea deservi circa 200 de pacienți cu insuficiență cronică renală în stadiul terminal, ceea ce practic depășește de două ori numărul actual al persoanelor dializate din regiunea Nord a țării, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Foto: MSMPS

„Am reușit să realizăm un proiect extrem de important, un proiect prioritar pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale care va avea un impact social fundamental pentru pacienții cu insuficiență renală. Astăzi avem peste 600 de pacienți care necesită servicii de dializă, peste 600 de persoane au nevoie de suportul critic pentru a le salva viața. Guvernul R. Moldova are un obiectiv vital – să îmbunătățim calitatea vieții și să sporim durata de viață a pacienților cu asemenea patologie. Prin oportunitatea acestui parteneriat public-privat noi am adus în țară experienţa centrelor de dializă europene şi  aliniem Republica Moldova la cele mai performante servicii de dializă. Serviciile, dar și atitudinea față de pacienți sunt la cel mai înalt nivel, iar pacientul nu achită nimic deoarece aceste servicii sunt acoperite în totalitate de fondurile de asigurări în medicină. Evenimentul se înscrie în șirul acțiunilor pentru realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă ONU”, a declarat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Centrul de Dializă are o suprafață de 900 mp, dispune de 3 săli de dializă, 2 surse independente de apă, generator pentru cazuri de stopare a sursei de electricitate, cazangerie autonomă şi un sistem special de ventilaţie, care nu va permite distribuirea germenilor infecţioşi prin încăperile Centrului.

Sala de tratament este asigurată cu medicamente şi tot aparatajul necesar pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă. La Centru sunt angajați 5 medici şi 12 asistente medicale, care au o pregătire specializată în domeniul dializei, iginerii fiind școliți la Centrele de Instruire în dializă din România și Germania.

„Efortul comun al partenerilor proiectului culminează prin atingerea scopului de bază, și anume îmbunătățirea calității vieții pacienților incluși în dializă. Deschiderea Centrului de Dializă din Bălți este încă un pas făcut în direcția asigurării la nivel național cu servicii de dializă performante. Echipamentul de ultima generație, consumabile de la producători cu o reputație mondială, asigurarea pacienților cu toată medicația necesară, o atitudine prietenoasă din partea personalului medical, condiții care depășesc așteptările – toate acestea au rezultat o apreciere înaltă din partea beneficiarilor centrelor „BB-Dializă” de la Chișinău și acum deja și din Bălți. Aprecierea pacienților ne motivează să ne concentrăm tot efortul pentru o dezvoltare continuă a proiectului”, a declarat Dmitri Onufreiuc, director general al companiei „BB-Dializă” SRL.

Potrivit datelor oficiale în R. Moldova sunt circa 600 de pacienți incluși în dializă, dintre care 470 sunt beneficiarii Centrelor „BB-Dializă” din Chișinău și Bălți. Serviciile medicale oferite în Centrul „BB-Dializă” Bălți sunt completate de servicii de consiliere psihologică, servicii dietetice cu o masă ajustată la regimul specific al pacientului dializat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile