Logo Realitatea.md

La doar 16 ani, Adriana Proca din Budești a fost diagnosticată cu leucemie acută. Fata poate fi salvată, dar are nevoie de ajutorul nostru

22 Ianuarie 2017, 17:27 // Societate

La doar aproape 16 ani, Adriana Proca, din satul Budești, municipiul Chișinău, este nevoită să lupte cu o boală cumplită – leucemie acută, un tip de cancer al celulelor sângelui. Deși este gravă, această maladie poate fi tratată. Asta numai dacă se intervine cu tratament prompt și agresiv. Copila are mare nevoie inclusiv de sprijinul fiecăruia dintre noi.

foto: e-medicina.md

Implicată în diverse activități școlare și extrașcolare, eminentă și pasionată de dansuri, la sfârșitul anului trecut, copila a început brusc să se simtă rău. Primul simptom a fost oboseala. Au urmat durerile de cap, febra, iar pielea îi devenea din ce în ce mai palidă. În plus, fata tușea și toți ai casei au dat vina pe o banală răceală, scrie portalul e-medicina.md.

Astfel, după mai multe investigații la medicul de familie din localitate, dar și cei din capitală, precum și după mai multe analize, medicii au ajuns la concluzia că fata suferă de anemie și i-au spus că, pe lângă tratamentul antiviral pentru bronșită, să ia medicamente ce conțin fier și să mănânce rodii. Starea de sănătate însă se înrăutățea.

A treia zi de Crăciun, Adriana cu părinții au mers din nou la medicul de familie, care a decis că fata trebuie supusă unui control la Institutul Mamei și Copilului, acolo unde a efectuat un set de analize. Hemoglobina scăzuse considerabil, motiv pentru care copila a fost internată de urgență în Secția Reanimare a spitalului, acolo unde i s-a făcut transfuzie de sânge. La scurt scurt timp, a fost transferată în secția Hematologie a IMC, unde i-a fost efectuată puncția sternală, o procedură prin intermediul căreia se stabilește compoziția măduvei osoase și se studiază elementele sângelui în diferite faze ale dezvoltării lor. În urma tuturor investigațiilor a fost stabilit diagnosticul necruțător – leucemie acută.

Pe 12 ianuarie, Adriana a fost transferată în secția Onco-hematologie pediatrică a Institutului Oncologic. „Chiar dacă e mare, deșteaptă și înțelegătoare, nu am avut suficient curaj să-i spun de ce boală suferă. A fost adusă la acest spital cu ambulanța. Am intrat, nu știu de ce, prin ușa din spate. Ea nu a apucat să vadă inscripția de pe fațadă. M-a întrebat unde suntem. I-am spus că am fost aduși la un spital de boli infecțioase pentru a-i trata răceala. La scurt timp, a văzut mai mulți copii bolnavi de cancer și a înțeles despre ce este vorba. A început să plângă. Cu toate acestea sperăm într-o minune. Eu, soția mea Ana, cei trei frați ai Adrianei și toți cei care ne cunosc ne rugăm pentru sănătatea ei. Multă lume s-a oferit să ne ajute. Le mulțumim enorm tuturor, le rămânem îndatorați pentru toată viața”, a relatat tatăl fetei, Andrei Proca. 

Adriana are șanse de vindecare, dacă va face tratamentul de care are nevoie la o clinică din străinătate. Diagnosticul ei a fost evaluat de clinica Medical Park din Turcia și ajunge la 127 de mii de dolari. O sumă uriașă pentru familie, în condițiile în care tatăl fetei activează în calitate de lăcătuș, iar mama este cofetar. Din salariul lor, dar și cu ajutorul rudelor au reușit să adune suma de doar 10 mii de dolari.

În numele fetei a fost deschis un cont de colectare a resurselor financiare. Astfel, donațiile pot fi făcute pe platforma online caritate.md, unde poate fi urmărită și suma colectată. Abonații Orange pot trimite un sms cu textul „Proca” la numărul 2910, cei de la UNITE pot expedia același mesaj la numărul 9002, iar clienții Moldtelecom pot suna, de pe fix, la numărul 090009002. Prețul unui sms sau apel nelimitat este de 45 de lei. Cei care vor să doneze prin intermediul terminalelor Qiwi, o pot face cu ajutorul codului bpay cu numărul 17002104.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3035 -0.0150%
USD USD 17.5287 -0.1464%
RUB RUB 0.2367 -0.2108%
RON RON 4.3691 -0.0252%
UAH UAH 0.6277 -0.4125%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile