Logo Realitatea.md

La Giurgiulești va fi construită o nouă zonă de control vamal

25 Aprilie 2018, 18:31 // Actualitate

Postul vamal Giurgiulești va beneficia de o nouă zonă de control vamal, menită să elimine staționările de autocamioane din proximitatea punctului de trecere. Membrii Executivului a aprobat astăzi alocarea terenului necesar pentru construcția noului perimetru de control vamal.

Foto simbol

Potrivit reprezentanților Serviciului Vamal, terenul este situat la circa 3 km de hotar: „Noua platformă va contribui la fluidizarea traficului transfrontalier în regiunea de sud a țării, oferindu-le agenților economici și transportatorilor condiții mai bune în cadrul procedurilor de vămuire. Pentru locuitorii comunei, aceasta va însemna eliminarea inconveniențelor create de staționarea camioanelor și emisiile de gaze de eșapament”, se menționează într-un comunicat al Serviciului Vamal.

Conform conceptului promovat, toate procedurile vor fi efectuate în noua zonă de control vamal, urmând ca în punctul de trecere să fie efectuată doar înregistrarea traversării și autorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală.

„În același timp, suprafața de aproape 1,3 ha de teren alocată va permite construcția și amenajarea mai multor elemente de infrastructură necesare pentru efectuarea unui control vamal operativ, cu menținerea concomitentă a tuturor rigorilor de control și securitate. Potrivit proiectului, noua zona ar urma să dispună de o parcare prevăzută pentru aproximativ 60 de autocamioane, un depozit, o încăpere pentru efectuarea controlului fizic, spațiu pentru inspectarea non-intruzivă, precum și o cameră pentru corpurile delicte”, susțin angajații Serviciului Vamal. 

În luna decembrie a anului trecut, un asemenea obiectiv de infrastructură a fost dat în exploatare în apropiere de postul de frontieră Otaci, unde este înregistrat un flux sporit de automarfare. De asemenea, construcții similare sunt preconizate și în proximitatea posturilor vamale Sculeni și Costești.

Tot astăzi, Executivul a aprobat alocarea a 0, 3132 ha de terenuri pentru construcția unui nou scaner staționar la postul vamal feroviar ”Ocnița”. Echipamentul de scanare este donat de către Guvernul Chinei în cadrul unui proiect care prevede construcția unui scaner staționar și la Aeroportul Internațional Chișinău. Costul total al investițiilor se cifrează la 5,7 milioane dolari, potrivit Serviciului Vamal.

Primul scaner staționar a fost instalat în postul vamal ”Leușeni”, fiind, la fel, donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile