Logo Realitatea.md

Leancă: Guvernul ar trebui să aibă mai multe competențe

10 Octombrie 2014, 14:11 // Actualitate

Guvernul ar trebui să aibă mai multe competențe. De această părere este premierul Iurie Leancă, iar declarația a fost făcută la emisiunea PAHOMI, de la Realitatea TV.

Foto: Realitatea.md

”Cred că Executivul de la Chișinău trebuie să aibă ceva mai multe competențe în anumite situații, cum ar fi de exemplu competențele Guvernului de la București. Pentru că, paradoxal, România este o țară semi-parlamentară, semi-prezidențială, iar noi suntem țară parlamentară - unde rolul Executivului este mult mai mare, determinant, iar competențele sunt mai reduse”, a spus Iurie Leancă.

Șeful Cabinetului de miniștri a făcut această declarație fiind întrebat despre asumarea răspunderii de către Guvern pe mai multe proiecte de legi. Astfel, Iurie Leancă a menționat că era necesară adoptarea acestor legi cât mai repede.

”În primul rând, niciodată Guvernul de la Chișinău nu și-a dorit să substituie instituția parlamentară, cei care reprezintă voința cetățenilor. În al doilea rând, discuțiile parlamentare durează cel mai mult timp și e firesc acest lucru. Și în al treilea rând suntem într-o situație despre care am mai vorbit, o situație regională foarte complicată. Din aceste motive e nevoie, uneori, de o viteză ceva mai mare în luarea acestor decizii și aplicarea lor. Situația este una mai complicată, cu provocări ceva mai multe și nu pot neglija faptul că în Parlament, anumite persoane, cu funcții importante, tot au pus anumite impedimente”, a declarat Iurie Leancă.

Realitatea.md amintește că, la sfârșitul lunii septembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe șapte proiecte de legi. La fel s-a întâmplat și la încheierea sesiunii de primăvară a Parlamentului, când Guvernul și-a asumat răspunderea pe 11 proiecte de legi.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7760 0.0000%
USD USD 18.0446 0.0000%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.0914 0.0000%
UAH UAH 0.6405 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile