Logo Realitatea.md

Leancă, la dezbaterile din Budapesta: Raportul încrederii populației este în favoarea UE, dar nu este suficient

07 Decembrie 2018, 08:38 // Actualitate

Nivelul de încredere al populației în UE, factorul prezenței ruse în regiune și perspectivele de aderare au fost principalele subiecte discutate la dezbaterile organizate de Centrul pentru Integrare Euro-Atlantică și Democrație din Budepesta, la care a participat și viceprim-ministrul Iurie Leancă.

Foto: gov.md

Dezbaterile tind să clarifice cât de atractivă este Uniunea Europenă pentru țările din vecinătate. 

Conform oficialului moldovean, în ultima perioadă raportul încrederii populației este în favoarea UE dar nu e suficient deoarece diferența dintre susținătorii cursului pro-european și susținătorii perspectivei „rusești euroasiatice” este de 10%. 

„Pentru a consolida procesul creșterii încrederii celora care văd Uniunea Europeană drept unica prioritate de dezvoltare a țării, UE ar trebui să ofere o perspectivă clară Republicii Moldova. Fără statutul de țară candidat va fi mai greu de menținut ritmul social al reformelor”, a declarat Iurie Leancă.

La rândul său, Zsolt Németh, președintele comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Ungariei, a reconfirmat poziția hotărâtă a țării sașe de susținere a eforturilor de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova. 

„Extinderea UE nu trebuie să se oprească deoarece a adus foarte multe beneficii economice și sociale statelor care au aderat în 2005 și 2007. Republica Moldova nu trebuie să fie lipsită de această șansă deoarece statele care urmează să fie recrutate în noua extindere vor fi împinse spre dezvoltare, obținând acces la fondurile structurale și de coeziune a UE”, a menționat președintele comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Ungariei.

În contextul intensificării prezenței ruse în regiune, Iurie Leancă a vorbit despre pericolele cu care se confruntă Republica Moldova printre care prezența militară rusă în regiunea transnistreană, șantajele și embargourile economice, propaganda informațională continuă.

„O altă provocare majoră este și înțelegerea recentă dintre președintele moldovean Igor Dodon și Moscova ca 180 mii de persoane care lucrează în Rusia să revină în Republica Moldova în perioada electorală în schimbul amnistierii lor”, a punctat vicepremierul Iurie Leancă. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0345 -0.3145%
USD USD 17.9401 0.0385%
RUB RUB 0.2776 -0.1798%
RON RON 4.2067 -0.3388%
UAH UAH 0.6805 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile