Logo Realitatea.md

Lecții publice și activități tematice pentru zeci de tineri! Au consolidat conexiunile academice între tinerii cercetători din Chișinău, Comrat și Tiraspol (FOTO)

08 August 2018, 16:13 // Societate

Cea de-a 3-ea ediție a Școlii de Vară IPRE cu genericul „Consolidarea parteneriatului academic între tinerii din Chișinău, Tiraspol și Comrat în contextul implementării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană” s-a desfășurat în perioada 4-6 august. Evenimentul a fost organizat Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel. 

Evenimentul, la care au participat 30 de tineri, și-a propus să consolideze conexiunile academice între tinerii cercetători din Chișinău, Comrat și Tiraspol. Programul a inclus o serie de lecții publice și activități tematice legate de implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
 
În prima zi a Școlii de Vară, la eveniment a participat în calitate de invitat special Ambasadorul Peter Michalko, Șeful delegației UE în Moldova, care a vorbit despre principalele aspecte ale Acordului de Asociere, stadiul actual al relațiilor UE-Moldova, dar și despre provocările legate de implementarea acestuia.

Ulterior, tinerii cercetători au avut posibilitatea să interacționeze cu experții IPRE despre importanța Acordului de Asociere pentru democratizarea și dezvoltarea Republicii Moldova, inclusiv în contextul diferitor viziuni geopolitice din țara noastră. De asemenea, participanții discutat cu Vladislav Gribincea, Președintele CRJM și Ion Manole, Directorul Executiv al Asociației Promo-Lex, despre rolul societății civile în realizarea reformelor interne în conformitate cu Agenda de Asociere. Sesiunea a fost moderată de Natalia Stercul, expert al Asociației pentru Politică Externă (APE). Totodată, tinerii avut posibilitatea să își îmbunătățească abilitățile de scriere a cercetărilor beneficiind de contribuțiile experților IPRE, Mihai Mogîldea și Adrian Băluțel.

O altă sesiune a fost dedicată oportunităților oferite de Comerțul Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană pentru Regiunea Transnistreană și Găgăuziei. Discuțiile au fost moderate de Anatolii Dirun, Directorul Școlii de cercetări politice de la Tiraspol și Mihail Șalvir, Directorul executiv al Centrul pentru Inițiative Regionale.
 
La finalul Școlii de Vară, participanții au avut posibilitatea să discute cu Daniela Morari, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, despre parcursul implementării Acordului de Asociere, dar și despre provocările și oportunitățile evoluției relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Reamintim că, în lunile mai-iunie curent, la Chișinău, Comrat și Tiraspol, au fost organizate lecții publice de inițiere. Totodată, pe data de 14 septembrie 2018, IPRE planifică organizarea Conferinței finale a proiectului cu participarea experților din Republica Moldova și din Germania. În cadrul evenimentului tinerii cercetători vor avea ocazia să prezente eseurile proprii dedicate rolului și importanței Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
 
Toate activitățile sunt realizate de IPRE în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel și în cooperare cu Centrul de Studii Europene (FRIȘPA), Centrul Pro-Europa Comrat și Universitatea de Stat din Comrat, precum și cu Școala de Cercetări Politice de la Tiraspol.
 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0353%
USD USD 17.6396 -0.4189%
RUB RUB 0.2751 -0.2900%
RON RON 4.1166 -0.1504%
UAH UAH 0.7178 0.4900%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile