Logo Realitatea.md

Legea anti-propagandă, dispută în cadrul unor dezbateri publice. Ce cred unii experți și deputați despre noile modificări ale Codului audiovizualului (VIDEO)

23 Ianuarie 2018, 15:50 // Societate

Mai mulți experți și deputați, care au participat la formularea noilor modificări la Codul audiovizualului sunt de părerea că măsurile întreprinse în lupta cu propaganda rusă reprezintă un pas sigur spre combaterea acestui fenomen. Totuși, unii consideră că oamenii ar trebui să decidă ce doresc să privească, iar acest lucru nu ar trebuie să fie reglementat de vreo lege

În cadrul unor dezbateri publici, organizate astăzi, experții au precizat că noiile modificări au fost operate doar pentru a opri propaganda rusă pe teritoriul Republicii Moldova și nu prevede închiderea unor posturi de televiziune. Noua lege a audiovizualului prevede doar interzicerea emiterii emisiunilor internaționale cu tentă politică și militară a statelor care nu au ratificat Convenția cu privire la televiziunile transfrontaliere.

Deputata Grupului PPEM, Mihaela Spătaru: „Cea mai importantă componentă a acestor modificări este asigurarea securității informaționale. Este doar un instrument și nu sunt sigură că va rezolva întreaga problemă a propagandei ruse. Când vorbim despre Convenția cu privire la televiziunile transfrontaliere, pe care Rusia a semnat-o, dar nu a ratificat-o la fel lasă multe semne de întrebare, deoarece a avut loc încă în anul 2006. De atunci până acum se putea face acest lucru, însă acolo anume asta și se prevede de-a preveni astfel de situații”.

Președintele Asociației Presei Electronice Ion Bunduchi: „Republica Moldova nu a avut o politică informațională coerentă, de aceea oamenii acceptă ceea ce li se prezintă fără a încerca să delimiteze binele de rău. De la 12 februarie intră în vigoare legea, iar nerespectarea acesteia prevede amendă de la 40 la 100 de mii de lei. Primii care vor fi afectați de aceste modificări sunt operatorii ce retransmit televiziuni din străinătate și apoi posturile propriu- zise de radio și televiziune. Nu sunt sigur că aceste modificări vor fi respectate anume de la 12 februarie, deoarece este o perioadă foarte scurtă de timp, pentru ca aceștia să se poată reprofila”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui țării Ion Ceban: „Este o gravă încălcare a drepturilor omului prin interzicerea retransmiterii posturilor de televiziune rusești. Există legislație, care protejează dreptul la libera exprimare. Trebuie să lăsăm oamenii să decidă ce preferă să privească și de la ce post de televiziune vor să se informeze. Sunt adeptul cenzurii de la telecomandă. Omul singur poate decide la ce vrea să se uite, este destul să apese butonul și să schimbe postul. La Bruxelles, Strasbourg, București nu există asemenea abordări. Mai puțin influiențează emisiunile de peste hotare a posturilor de televiziune votul cetățeanului, decât coruperea care se face în timpul alegerilor prin intermediul unor produse alimentare sau chiar a banilor”.

Membra Consiliului Coordonator al Audiovizualului Veronica Cojocaru: „noi urmează să monitoriză ca aceste modificări să fie respectate și implementate. Am informat radiodifuzorii despre prevederile, care urmează să intre în vigoare. Cu o singură precizare: această lege nu prevede închiderea unor posturi de televiziuni, ci interzicerea emisiunilor cu tentă politică și militară”.

Deputatul Partidului Democrat Corneliu Mihalachi: „Propaganda străină se face  la noi în țară foarte agresiv. A fost nevoie de aceste modificări pentru a schimba abordările față de spațiul informațional moldovenesc. Potrivit experților în ultimii ani propaganda rusă a devenit din ce în ce mai agresivă și mai intensă. Știrile din Federația Rusă au devenit agresive din cauza că această țară duce un război informațional. Trebuie să avem interesele și agenda noastră. Nu trebuie de admis ca televiziunile altui stat să influențeze asupra spațiului informațional local”.

Realitatea.md amintește că Parlamentul a adoptat la sfârșitul anului 2017 noua lege a Codului audiovizualului, care prevede interzicerea difuzării emisiunilor cu tentă politică și militară din străinătate, cu scopul de a proteja spațiul informațional autohton de propagandă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 0.0000%
USD USD 17.1322 0.0000%
RUB RUB 0.2559 0.0000%
RON RON 4.0703 0.0000%
UAH UAH 0.6291 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile