Logo Realitatea.md

Legislația electorală va fi îmbunătățită, după ce CEC a semnat un acord bilateral de colaborare cu Georgia

19 Iunie 2017, 15:00 // Politica

Comisia Electorală Centrală a semnat astăzi, 19 iunie, un acord de colaborare cu Oficiul de Audit de Stat din Georgia. Acordul va contribui la aprofundarea şi dezvoltarea cooperării în domeniul perfecționării practicii și legislației electorale privind finanțarea partidelor politice între Republica Moldova și Georgia, și anume: monitorizarea și controlul respectării prevederilor legale privind finanțarea partidele politice, implementarea tehnologiilor informaționale moderne în procesul de depunere și examinare a rapoartelor financiare ale partidelor politice.

Potrivit Acordului, cooperarea dintre cele două părți va avea loc prin organizarea de simpozioane, seminare, conferințe științifico-practice și alte activități comune pe teme de interes reciproc; schimb de informaţii privind rezultatele studiilor, de acte legislative privind supravegherea și controlul finanțării partidelor politice, etc.

Semnarea acordului are loc în cadrul Conferinței regionale „Banii în politică: provocări și practici internaționale în Europa de Est”, ce se desfășoară, în aceste zile, la Tbilisi, Georgia. Evenimentul reunește experți în materie electorală, reprezentanți ai organizațiilor internaționale (Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Consiliul Europei, Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale, Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului) și ai autorităților electorale din țările Parteneriatului Estic.

Pe parcursul a două zile vor fi dezbătute subiecte precum: banii în politică vs încrederea în politică, standarte internaționale și bune practici în domeniul prevenirii utilizării abuzive a resurselor administrative în procesul electoral, finanțarea campaniilor electorale. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4418 -1.8463%
USD USD 16.7682 0.1015%
RUB RUB 0.2674 -0.7055%
RON RON 4.1707 -1.7410%
UAH UAH 0.6374 -0.2348%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile