Logo Realitatea.md

Legislația națională în domeniul apei și sanitației va fi îmbunătățită cu suportul partenerilor din UE. Ce își propun autoritățile

14 Martie 2018, 08:36 // Economie

Legislația națională în domeniul apei și sanitației este în proces de actualizare și modificare, conform Directivelor Uniunii Europene. Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va beneficia de suportul experților străini în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Cooperare.

Comitetul de supraveghere a proiectului s-a reunit într-o ședință pentru a prezenta principalele realizări în cadrul și a stabili obiectivele în continuare.

În cadrul discuțiilor, a fost examinat planul operațional pentru anul 2018, bugetul proiectului și planul de procurări actualizat. De asemenea, a fost specificat că proiectul vizează îmbunătățirea capacităților instituționale pentru o mai bună gestionare a sectorului și eficientizarea investițiilor în serviciile durabile de aprovizionare cu apă și canalizare. Scopul general al proiectului fiind îmbunătățirea stării de sănătate a populației Republicii Moldova, în raport cu bolile legate de apă. 

Totodată, experții au conchis că instituțiile din sector, inclusiv, actorii cheie încearcă să organizeze și să gestioneze mai eficient sectorul alimentării cu apă și sanitație și își îmbunătățesc treptat performanțele în implementarea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație și a resurselor de apă într-o manieră durabilă, eficientă și echitabilă.

Printre rezultatele din cadrul proiectului se numără și planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru, care a fost aprobat de către Guvern. În discuții este și planul de management pentru districtul bazinului hidrografic Dunăre-Prut și Mărea Neagră, care urmează să fie aprobat de către Guvern în anul 2018.

Tot în cadrul proiectului urmează să fie creat un sistem de evaluare a performanțelor domeniului, unde va fi specificat un set de indicatori, care să corespundă Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, Strategiei privind Economia Verde, Strategiei de alimentare cu apă și canalizare pentru 2014-2028.

Bugetul fazei I a proiectului constituie 4,9 mln CHF, dintre care, cofinanțarea este în proporție de aproximativ 78% de către SDC și 22% de către ADA. Perioada de implementare este pe un termen de 4 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile