Logo Realitatea.md

Liberalii cheamă PAS, PPDA și PLDM la masa de negocieri

31 Octombrie 2018, 22:28 // Politica

Partidul Liberal din R. Moldova (PL) a decis ”necesitatea imperativă de a demara procesul de negociere cu partidele proeuropene de opoziție extraparlamentară PAS și PPDA, precum și cu PLDM, partid parlamentar care și-a asumat prin statutul său dezideratul Unirii”. Decizia a de a chema PAS, PPDA și PLDM la masa de negocieri a fost luată la ședința Biroului Politic al PL, întrunit la data de 30 octombrie curent.

Într-un comunicat de presă, liberalii menționează că ”PL, PLDM, PAS și PPDA sunt partide care și-au demonstrat angajamentul de a demola regimul dictatorial al lui Plahotniuc și Dodon”.

”Chiar dacă PAS și PPDA au anunțat că vor lansa la 3 noiembrie blocul electoral ACUM, format din PAS și PPDA, suntem de părerea că există loc de dialog pentru a ne asigura că, după alegerile din 24 februarie nu vom admite reinstaurarea regimului care, de pe acum, își arată pornirile despotice de control pe verticală a tuturor puterilor din stat.

Este evident faptul, că doar prin eforturi comune și conjugate putem opri pericolul de a ne izola total de lumea civilizată. Ne putem pomeni ostaticii ”cortinei de fier”, fără libera circulație în spațiul UE, fără piața europeană de desfacere, fără libertatea de gândire și exprimare”, se arată în mesaj.

Potrivit PL, ”votul mixt presupune 50 de mandate obținute pe liste de partid și 51 de mandate pe circumscripții uninominale, dintr-un singur tur. Este clar că, partidele de dreapta se află în dezavantaj din start, din motiv că PD și PSRM și-au croit circumscripțiile după bunul lor plac, mai mult decât atât, au înțelegerea să nu concureze pe aceeași circumscripție. Același lucru trebuie să facem și noi, pentru a nu ne exclude reciproc și a deschide larg porțile pentru candidații PD/PSRM”.

Reieșind din cele expuse, PL cheamă PAS, PPDA și PLDM la un dialog sincer și deschis, ”în vederea coordonării de a fi înaintat și susținut un singur candidat pe fiecare circumscripție uninominală, din partea acestor partide”.

Realitatea.md menționează că PAS și PPDA au anunțat deja că vor candida într-un bloc la alegerile parlamentare, numit „ACUM”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile