Logo Realitatea.md

Liberalii contestă legalitatea concesionării aeroportului. Ghimpu: Poate am votat și noi atunci. Nu exclud

26 Iunie 2015, 15:25 // Politica

Deputații Partidului Liberal au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității unor prevederi legale ce permit Guvernului concesionarea bunurilor proprietate publică a statului. Asta chiar dacă legea a fost modificată în 2009 atunci când PL era în componența Alianței pentru Integrare Europeană.

„Toți anii de până la 2009, Parlamentul se ocupa de concesiunea proprietății private. Iată că în această perioadă, de la 2009 încoace, foștii colegi au găsit de cuviință să modifice legea și să dea această competență Guvernului. Poate și noi am votat atunci. Nu exclud acest lucru, pentru că eram împreună. Dar acum am înțeles că a fost premeditat și atunci a fost pus ochiul pe concesionarea aeroportului. Noi am dat această atribuție a Parlamentului Guvernului și după aceasta a urmat concesionarea aeroportului”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit liderului PL, acum se aud unele vorbe că Ilan Shor ar vrea să reconcesioneze activele aeroportului. „Având în vedere că Constituția stipulează clar că această atribuție ține de competența Parlamentului și nu a Guvernului, noi am depus o sesizare să încercăm să oprim și furtul aeroportului care, în afară de faptul că este o proprietate a statului, este și un obiect strategic și nu poate fi gestionat sau dat celor care ne-au ocupat și ne-au umilit 200 de ani sau celor care ne-au furat”, a mai precizat președintele liberal.

Deputații PL au mai menționat în sesizarea depusă la Curtea Constituțională că obiectul sesizării nu îl constituie Hotărârile Guvernului referitoare la concesionarea Aeroportului Chişinău, dar anume dispoziţiile legale prin intermediul cărora Guvernul a fost abilitat cu competenţa materială şi în temeiul cărora au fost elaborate Hotărârile Guvernului referitoare la concesionarea Aeroportului Chişinău.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile