Logo Realitatea.md

Licitații cu probleme la DGETS și lipsa concurenței între antreprenorii care asigură grădinițele și școlile din Chișinău cu produse alimentare (VIDEO)

13 Februarie 2018, 16:31 // Societate

Licitațiile din cadrul direcțiilor educație din capitală continuă să se desfășoare cu încălcări, începâd cu completarea incorectă a invitației de participare și finalizând cu lipsa monitorizării implementării contractelor încheiate. Este părerea membrilor Asociației Obștești „Grupul Părinților Solidari”, care au monitorizat procedurile de achiziție publică din cadrul direcțiilor educație din capitală. 

Foto simbol

Astfel, potrivit reprezentanților Asociației Obștești, încălcările depistate în urma monitorizării se referă la modalitatea de evaluare (conform numărului de calorii), descalificarea fără motive întemeiate a ofertanților, tratarea în mod diferențiat a ofertanților în cazul cănd se solicită precizări sau completări de acte, neinformarea membrilor grupului de lucru despre data și ora petrecerii ședințelor de evaluare a ofertelor, includerea în sistemul de date al Registrului Achizițiilor publice a datelor eronate ș.a.

În unele dintre cazuri, potrivit realizatorilor monitorizării, în loc de valorea ofertei și a sumei contractului, a fost stipulat numărul de calorii.

Un alt lucru îngrijorător, potrivit Grupului Părinților Solidari, este și lipsa concurenței între agenții economici care asigură școlile și grădinițele din Chișinău cu produse alimentare. 

„Cu părere de rău, am depistat că, de ani buni, în sfera prestării serviciilor alimentare pentru instituțiile de educație din mun. Chișinău lipsește concurența reală, iar 95% din piața acestor servicii este împărțită între cinci întreprinderi mari de alimentație publică. Autoritățile contractante acceptă situația, dorind ca formal instituțiile să fie asigurate cu servicii de alimentație, fără să întreprindă măsuri pentru a asigura o calitate mai înaltă a produselor ce ajung în farfuria copiilor, prin asigurarea concurenței. Astfel, ca rezultat al monitorizării a trei licitații publice de achiziționare a serviciilor alimentare cu suma totală de peste 70 000 000 lei, pentru toate cele 90 de loturi din caietele de sarcini, a fost propusă doar câte o singură ofertă”, spun membrii Asociației. 

În același timp, s-a constatat că anumiți agenți economici, care prestează servicii de alimentație publică conform contractului de achiziții, mai obțin și dreptul de a efectua în instituțiile de învățământ activitate comercială, prin vânzarea de dejunuri, prânzuri și alte produse, către elevi și profesori sau chiar oameni din afara instituției. 

„Ei nu eliberează bonuri fiscale pentru banii încasați. În plus, agenții economici nu achită servicii de locațiune, pentru serviciile comunale și resursele energetice, toate cheltuielile de acest tip fiind suportate de către bugetul instituției, căreia i se prestează serviciile de alimentare”, precizează activiștii civici.

Angajații serviciului de presă al DGETS nu au răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție la aceste acuzații, iar șefa interimară a direcției Viorica Negrei se afla într-o ședință.

Monitorizarea AO „Grupul Părinților Solidari” a fost efectuată în cadrul proiectului „Banii publici sunt şi bani mei”, implementat de Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), cu susținerea financiară a National Endowment for Democracy (NED).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile