Logo Realitatea.md

Liliana Palihovici: Mecanismul de desemnare procentuală este un prim pas spre asigurarea independenței financiare a ONG-urilor

15 Septembrie 2016, 08:35 // Politica

Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a participat la un atelier de lucru privind mecanismul de desemnare procentuală. În cadrul atelierului au fost discutate aspecte privind implementarea modificărilor legislative ce țin de distribuirea celor 2% din impozitul pe venit organizațiilor societății civile, precum și oportunități pentru îmbunătățirea climatului filantropic în Republica Moldova.

În mesajul său, Vicepreședinta Parlamentului s-a referit la importanța independenței financiare a organizațiilor societății civile.

„Organizațiile societății civile trebuie să fie actori implicați în promovarea cetățeniei active, să dispună de toate instrumentele pentru atingerea obiectivelor statutare, iar pentru aceasta ele trebuie să-și consolideze și capacitățile financiare, însemnând că este nevoie de mai multă durabilitate și independență financiară. Nu putem spune că în Republica Moldova lipsesc în totalitate resursele financiare pentru ONG-uri, noi avem resurse interne, doar că ele nu sunt valorificate pe deplin”, a afirmat Liliana Palihovici.

De asemenea, Vicespeakerul a vorbit și despre prevederile mecanismului de desemnare procentuală și a îndemnat reprezentanții societății civile să aibă o comunicare eficientă cu cetățenii și să le explice beneficiile aplicării acestui mecanism pentru comunități.

„Un element important este capacitatea organizațiilor de a comunica cu cetățenii și de a explica beneficiul activității lor pentru întreaga societate. De aceea, recomandarea mea este să informăm cât mai amplu cetățenii, atât în Chișinău, cât și în raioanele țării, despre mecanism și condițiile în care putem aloca 2% din impozitul nostru pe venit unui ONG, acum că Legea nr. 177 a intrat deja în vigoare, iar în curând sper că vom avea și un regulament funcțional”, a adăugat Vicepreședinta Parlamentului.

Reprezentanții USAID au asigurat că vor susține implementarea Legii 2% în țara noastră.

“Vom susține în continuare punerea în aplicare a acestei legi în Republica Moldova. În acest sens aveți exemple din multe țări europene, unde cetățenii participă activ la guvernarea statului lor. Datorită implicării Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, precum și partenerilor de dezvoltare, vor fi susținute și organizațiile din Republica Moldova”, a menționat directoarea misiunii USAID în țara noastră, Karen R. Hilliard.

Mecanismul de desemnare procentuală, numit convențional Legea 2% a fost adoptat în Parlament la 21 iulie 2016 şi prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2017, contribuabilii persoane fizice vor putea direcționa două procente din impozitul lor pe venit calculat pentru anul precedent, la alegere, către o organizație necomercială sau un cult religios.

La eveniment au participat reprezentanți ai societăţii civile, funcţionari publici, precum şi experţi din Polonia, Ungaria, Slovacia şi România, care au prezentat exemple din țările lor privind aplicarea mecanismului în practică.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5735 0.9662%
USD USD 17.1194 0.0649%
RUB RUB 0.2610 0.8891%
RON RON 4.1943 0.9288%
UAH UAH 0.6167 0.2112%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile