Logo Realitatea.md

Locuitorii din Transnistria sunt nevoiți să plătească câte 50 de euro amendă dacă folosesc alfabetul latin pentru așa-numita „limbă moldovenească” (DOC)

13 Noiembrie 2017, 12:51 // Societate

Cetățenii din regiunea separatistă transnistreană sunt nevoiți să achite amendă în mărime de 50 de euro pentru utilizarea alfabetului latin pentru așa-numita „limbă moldovenească”, se arată într-un raport de monitorizare a drepturilor omului în stânga Nistrului, realizat de Asociația Obștească „Promo-LEX”.

Sursa: sputniknews.com

„Dreptul la educație are numeroase restricții în regiunea transnistreană, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină. Astfel, simpla utilizare a alfabetului latin pentru limba  „moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 de euro. În cazul Liceului „Evrica” din Râbnița, instituția este obligată să plătească peste 30.000 euro anual pentru închirierea spațiului”, se arată în raportul Promo-LEX.

De asemenea, experții Promo-LEX au constatat că este încălcat și dreptul la circulație și dreptul la proprietate. Timp de 13 ani, mii de fermieri din raionul Dubăsari, nu-și pot primi pământul înapoi timp de 13 ani, căci așa-numita administrație transnistreană a dat aceste pământuri în arendă unor agenți economici locali. Problema capătă proporții atunci când devine cunoscut faptul că aceste terenuri au o suprafață de circa 6.500 hectare – aproape jumătate din teritoriul acestui raion.

Deși președintele, Igor Dodon,  se pare că a stabilit o relație amiabilă cu reprezentanții regimului de la Tiraspol, în urma întâlnirilor cu Putin și cu alți oficiali din administrația Kremlinului, nu au rezultat abordări concrete. La rândul lor, funcționarii din Biroul pentru reintegrare, după cele circa 50 de întâlniri cu partenerii externi, nu au stabilit un mecanism eficient de observare sau asigurare a drepturilor omului în regiune.  Mai mult, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200.000 euro”, se mai menționează în raport.

Potrivit Asociației Obștești Promo-LEX, hotărârile pronunțate de CtEDO necesită să fie promovate mai intens de către instituțiile relevante, astfel încât să fie găsite metode eficiente de observare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană. În caz contrar, se perpetuează situația în care cei ce au nevoie de ajutor sunt descurajați să îl ceară, iar cei vinovați de comiterea încălcărilor nu sunt trași la răspundere.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4049 0.3492%
USD USD 16.5578 0.1421%
RUB RUB 0.2905 1.5024%
RON RON 4.3725 0.3419%
UAH UAH 0.6304 0.3183%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile