Logo Realitatea.md

Locuitorii satului Etulia au de o lună apă la robinet, însă tot nu le vine a crede: „Zici că suntem în rai”

20 Septembrie 2018, 14:20 // Societate

Locuitorii din Etulia, raionul Vulcănești, sunt asigurați cu apă la robinet deja de o lună, dar încă nu le vine a crede. Până acum erau nevoiți să-și cumpere butoaie de apă sau chiar să împrumute găleți de apă de la vecini. Astăzi, localnicii se enumeră printre cei 27 500 de persoane din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia care au acces la apă potabilă, datorită asistenței UE.

Foto simbol
Elvirei Caranfil, ajutor de bucătar la grădinița din sat, încă nu-i vine să creadă că are apă la robinet și uneori o mai apucă panica: „Dacă se oprește apa? Dacă va trebui să socotesc iarăși câte căldări cu apă să iau cu împrumut? Mai am încă datorii la apa împrumutată prin vecini...” . Elvira face și acum rezerve de apă, pentru a fi în siguranță. Prevăzătoare, în fiecare seară femeia are grijă să umple ochi cele patru vase din aluminiu din bucătărie.

Femeia își amintește că în perioada verii era cel mai greu. Era nevoită zi de zi să care apă cu căldările sau cu o cratiță mare. Acum, însă, primul lucru pe care îl face când vine la serviciu este să verifice dacă este apă la robinet. Cu ochii la firul de apă care se scurge, femeia își face cruce, recunoscătoare: „Zici că suntem ca în rai. Apa vieții", spune ea entuziasmată.

Accesul la o sursă sigură de apă a devenit realitate pentru locuitorii satului Etulia, datorită asistenței Uniunii Europene oferite prin programul SARD, implementat de PNUD.

Aceasta a însemnat reabilitarea a trei fântâni arteziene, montarea a două turnuri de apă, construcția apeductului și rețelei de canalizare. Bugetul total al acestui proiect a constituit 151 mii 208 euro, dintre care 55 mii de euro reprezintă ajutorul oferit de Uniunea Europeană, iar restul sumei constituie contribuția autorităților publice locale și regionale.

Deocamdată, doar grădinița este conectată la stația de epurare a apelor reziduale. Deja s-au obținut primele economii, de 6000 lei lunar, sumă care era anterior necesară numai pentru evacuarea apei reziduale, cu ajutorul unei mașini specializate.

Datorită asistenței oferite de UE prin intermediul programului SARD, 10 comunități din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au obținut acces la surse sigure de apă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile